Zanatska komora očekuje nastavak podrške od države

Zanatstvo je jedna od osnovnih pokretačkih snaga bržeg privrednog razvoja, pa je vrlo važno da država svojom politikom i odgovarajućim mjerama obezbijedi institucionalni okvir za razvoj ovog segmenta privrede, kazala je izvršna direktorica Zanatska komora Crne Gore Sanja Đurović

2695 pregleda 6 komentar(a)
Đurović, Foto: Zanatska komora Crne Gore
Đurović, Foto: Zanatska komora Crne Gore

Zanatska komora Crne Gore očekuje da će proces donošenja izmjena i dopuna Zakona o zanatstvu, pokrenut 2023. godine biti uspješno realizovan u ovoj godini u interesu zanatstva, imati pozitivne uticaje i efekte u praksi i donijeti boljitak i napredak ove značajne oblasti crnogorske privrede, kao i obezbijediti paralelno očuvanje tradicionalnih činilaca uz osavremenjavanje i nužne tehnološke promjene i razvoj u sferi zanatstva Crne Gore, kazala je u saopštenju izvršna direktorica Zanatska komora Crne Gore Sanja Đurović.

"Zanatstvo je jedna od osnovnih pokretačkih snaga bržeg privrednog razvoja, pa je vrlo važno da država svojom politikom i odgovarajućim mjerama obezbijedi institucionalni okvir za razvoj ovog segmenta privrede, što, između ostalog, podrazumijeva konkretnu podršku države kroz odgovarajuće subvencije i programe podrške privredi, koji obezbjeđuju potrebna sredstva, uz jasan legislativni okvir. Crnoj Gori su potrebne sveobuhvatne društvene reforme, koje moraju uključiti i reformu zanatske oblasti", kazala je Đurović.

Ona je navela da je Ministarstvo ekonomskog razvoja tokom 2023. godine sprovelo i realizovalo Program za promociju i razvoj zanatstva u cilju oživljavanja i snažnije afirmacije zanatske djelatnosti, odnosno podsticanja razvoja crnogorskih zanata kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata, kao i promotivnih aktivnosti organizacije.

"Slične programe država je sprovodila od 2018. godine, od kada do poslednjeg poziva za učešće u dodjeli bespovratnih sredstava je broj korisnika programa značajno uvećan i bitno su pojednostavljene pravne procedure i smanjene administrativne barijere za prijavljivanje, koje je u potpunosti digitalizovano, i to najviše zbog efikasnosti u komunikaciji, podnošenja i obrađivanja zahtjeva. No, i pored smanjenja i eliminisanja navedenih administrativnih prepreka, kao i pored velikog značaja i koristi od bespovratno dodijeljenih sredstava za razvoj zanatske djelatnosti, odziv zanatlija je u proteklih pet godina trajanja programa bio neočekivano nizak. Zato je cilj i zadatak Zanatske komore Crne Gore, kao zastupnika i zaštitnika prava i interesa zanatlija, da ih blagovremeno i potpuno informiše o mogućnostima i subvencijama koje kroz odgovarajuće programe podrške država obezbjeđuje zanatlijama i da se maksimalno zalaže da sistemi podrške održe, promovišu, pospješuju, proširuju i jačaju, u interesu zanatstva, privrede, društva i države", navela je Đurović.

Ona smatra da podrška i podsticaj države u ovoj oblasti može biti ključni zamajac očuvanju i razvoju zanatstva i dodatni impuls unaprjeđenju ove oblasti privrede.

"Država finansijskom bespovratnom podrškom kroz raličite komponente predviđene programima koji se sprovode može značajno uticati na: unaprjeđenje i osavremenjavanje procesa proizvodnje; poboljšanje kvaliteta proizvoda i usluga i njihovu bolju promociju; jačanje konkurentnosti zanata; povećanje broja zanatlija; povećanje konkurentnosti postojećih zanatlija i njihovog boljeg pozicioniranja na tržištu; očuvanje starih tradicionalnih zanata; povećanje prepoznatljivosti crnogorskih proizvoda u zemlji i šire; povećanje mogućnosti porasta izvoza; povećanje zaposlenosti; obučavanje potrebnih kadrova; afirmisanje kreativnosti; podsticanje inventivnosti; smanjenje siromaštva; smanjenje sive ekonomije; podsticanje pokretanja, očuvanja, rasta i razvoja malih i porodičnih biznisa; podsticanje investicija; stvaranje nove i dodatne vrijednosti i motivisanje mladih ljudi da u našoj državi privređuju, da u njoj ostanu i doprinesu bržem ukupnom ekonomskom rastu i razvoju Crne Gore", kazala je Đurović.

Izvršna direktorica Zanatska komora navodi i da je jedna od važnih preporuka EU Crnoj Gori, zbog napretka u evropskim integracijama, izgradnja transparentnog sistema državne pomoći.

"Shodno tome, kao i zbog velike važnosti subvencija države za opstanak, očuvanje i razvoj zanatstva u Crnoj Gori, Zanatska komora Crne Gore očekuje da odgovarajući oblici finansijske podrške zanatlijama kroz različite komponente planiranih programa ni ove godine neće izostati. Transparentnost i inkluzivnost su očekivani elementi Programa za unaprjeđenje konkurentnosti privrede, koji bi, skladno planovima, država trebalo da definiše i sprovede u toku 2024. godine za podršku preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima kako bi se postigla potrebna efikasnost i efektivnost u implementaciji programa, pa je neophodna odgovarajuća interakcija i saradnja privrede i države za najkvalitetniju platformu podrške i najbolje rezultate u realizaciji i ostvarenim učincima na mikro i makro nivou. Zanatska komora drži važnim da se zanatlije u Crnoj Gori upoznaju sa iskustvima korisnika Programa za razvoj i promociju zanatstva i njihovim stavovima o koristima, prednostima i nedostacima ovoga programa i komponenti drugih programa podrške, pa je javno prezentovanje i promocija načina i komponenti podrške koju država obezbjeđuje vrlo važna i Zanatska komora će dati svoj doprinos potpunom informisanju zanatlija i ostvarivanju benefita kroz subvencije koje odgovarajućim realizacijama mogu značajno unaprijediti zanatsvo i podstaći ukupni razvoj u Crnoj Gori", navela je Đurović.

Bonus video: