ŽICG: Svih 26,9 miliona uplaćeno kreditorima

Željeznička infrastruktura reagovala povodom teksta u kome su “Vijesti” prenijele sadržaj izvještaja revizorske kuće “ABC global”

10295 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Povodom teksta koji je objavljen u “Vijestima” pod naslovom “Netačni izvještaji ŽICG, Vlada ih nezakonito finansirala”, koji je objavljen 17. februara, reagovali su iz Željezničke infrastrukture (ŽPCG).

Reagovanje prenosimo integralno:

U tekstu koji je objavljen 17. februara u vašem listu, od naslova do sadržaja iznose se paušalne i neprovjerene konstrukcije.

Naime, kroz naslov se stiče utisak da su sredstva uplaćena ŽICG zadržana ili nenamjenski potrošena, a puna istina je da je ŽICG svaki cent od 26,9 miliona uplatio za otplatu međunarodnih kredita. Da razjasnimo – ovdje se radi o sredstvima međunarodnih kredita koja su prethodne upravljačke strukture ŽICG koristile za rekonstrukcije dvije decenije ranije, a otplata je počela 2016. godine, od kada se knjiže na isti način. Vlada Crne Gore, sredstva za prispjele rate koje su u 2022. iznosile 5,1 milion, uplaćuje godišnje na žiro-račun ŽICG, a koja ŽICG u roku od jednog dana uplaćuje međunarodnim bankama-kreditorima. Do sada smo kreditorima na ovaj način uplatili 26,9 miliona eura. Menadžment ŽICG je u svom postupanju ispoštovao sve preporuke Odbora direktora, internog revizora, Revizorskog odbora i eksternog revizora, kao i resornog ministarstva i Ministarstva finansija.

Još jednom pojašnjavamo da su Ministarstvo finansija i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, uputili dopis kojim su potvrdili da knjiženje međunarodnih kredita treba evidentirati, kao i svih prethodnih godina u našoj kompaniji, sve do donošenja zaključka Vlade o eventualnoj namjeni.

Takođe, nije tačno da je Vlada nezakonito finansirala ŽICG od 2016. godine. Naprotiv, Agencija za zaštitu konkurencije ističe da je željeznička infrastruktura javno dobro u opštoj upotrebi i da država kao većinski vlasnik ima obavezu da ulaže u željezničku infrastrukturu, čime vrši svoju javnu funkciju.

Međutim, pravo pitanje je ko plasira ovako konstruisane natpise, jer je indikativno da se ova tema, netačno interpretirana, razvlačena u medijima mnogo puta, i izvlači sada kada je menadžerski tim ŽICG uspio, što nije niko do sada, da obezbijedi najveći iznos granta (bespovratnih sredstava) u Crnoj Gori za rekonstrukciju pruga i sistema.

Činjenica je da od međunarodnih finansijskih institucija, dobijamo pohvale da smo jedini imali kapacitete da odgovorimo na sve upite, zahtjeve za aplikacije i dokumentaciju koja je za ovako važne državne projekte neophodna.

Naime, ne stoji ni navod o razlozima raskida ugovora sa”HLB Mont Audit”. Ovaj ugovor nije raskinut zbog formiranog uzdržanog mišljenja – već zbog neutemeljenih tvrdnji koje su naveli kao osnov za uzdržavanje od mišljenja, zbog nepoštovanja odredbi ugovora, nepoštovanja etičkog kodeksa profesionalnih računovođa, kao i zbog kršenja Zakona putem iznošenja netačnih informacija medijima, kao što je i izgleda slučaj i sada.

Zbog svega prethodno navedenog, naša kompanija je jednostrano raskinula Ugovor, pa je revizorska kuća “HLB Mont Audit” pokrenula krivični postupak zbog neplaćene fakture, a Osnovni sud u Podgorici je potvrdio ispravnost postupanja i donio presudu u korist naše kompanije.

ŽICG je, takođe, zbog neosnovanih tačaka u revizorskom izvještaju, revizorske kuće “HLB Mont Audit”, predala njihov izvještaj Istražnoj komisiji “Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore”, koji su nadležni za praćenje rada revizora u Crnoj Gori, da utvrde u kojoj mjeri je revizorska kuća “HLB Mont Audit” prekršila IFACov etički kodeks za profesionalne računovođe i revizore i standarde struke. Tim povodom revizorska kuća “HLB Mont Audit” se nije udostojila godinu da odgovori na njihove brojne zahtjeve, pa čak ni do dana današnjeg.

U vašem tekstu više puta navodite da su mišljenja data u revizorskim izvještajima “ABC Global” i “HLB Mont Audit” ista, a čini nam se i namjerno zanemarujete informacije koje su revizori dali kao osnovu za izraženo mišljenje, a koja se suštinski razlikuju.

Da je revizorska kuća “HLB Mont Audit” otkrila bilo kakve nepravilnosti u toku rada, zašto nije odmah (imala je obavezu u skladu sa Zakonom) podnijela prijavu kod nadležnog organa, a ne iznosila netačne informacije putem medija, što je u potpunoj suprotnosti sa njihovim nadležnostima?

Dok se kreiraju proizvoljnji tekstovi u novinama, da li ste se zapitali kako je zaposlenima u našoj kompaniji i njihovim porodicama koje ovo čitaju? Zaposleni u kompaniji ŽICG primaju najnižu platu u državi, pritom se trude da najbolje odrade svoj posao, a onda se bore sa javnim osudama, zbog negativno obojenih projekcija novinskih tekstova poput ovog.

Umjesto da objektivno izvještavate javnost, ovim tekstom zastupate isključivo interese revizorske kuće”HLB Mont Audit” koja je zbog već navedenih razloga izgubila jedan sudski spor sa našom kompanijom, a takođe se protiv njih vodi istražni postupak kod Istražne komisije “Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore”.

Kao i mnogo puta do sada, menadžment ŽICG stoji otvoren za konstruktivnu saradnju i novinska pitanja, uz dobronamjeran savjet da se provjeravajući istinitost budućih navoda čuva objektivnost izvještavanja i integriteta vašeg medija.

Odgovor novinara biće objavljen u utorak

Bonus video: