Glasanje o Brskovu u ponedjeljak

Većina državnih institucija je u izvještaju navela da je za raskid koncesije. Koncesionar upozorava na moguću štetu usljed arbitraže

3847 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Radne grupe koja razmatra dokumentaciju u vezi sa koncesijom za geološka istraživanja i eksploataciju rude na području Brskova kod Mojkovca u ponedjeljak će glasati da li će Vladi predložiti raskid koncesionog ugovora, dogovorenmo je na današnjem sastanku.

Danas je na sjednici trebao da govori nezavisni rudarski inženjer, ali kako je kazala predsjednica Radne grupe i sekretarka u ministarstvu energetike i rudarstva Vesna Brajović proteklih dana nije odgovarao na pozive iz ministarstva.

Radnu grupu, u kojoj se nalaze predstavnici više državnih institucija, koncesionara i nevladinog sektora, formirao je ministar enegetike Saša Mujović. Ona ima zadatak da do kraja februara donese preporuke Vladi u vezi sa koncesijom za geološka istraživanja i eksploataciju rude koja je dodijeljena 2010. godine a koju sada koristi firma "Brskovo mine". Iza ove kompanije nalazi se of-šor firma "Tara resources".

Advokata koncesionara Luka Popović tražio je da se na radnu grupu pozove profesor sa državnog Pravnog fakulteta koji ima iskustva sa arbitražom, kako bi radnu grupu i Vladu upoznao sa potencijalnim rizikom od obeštećenja na arbitraži ako bude raskinut ugovor o koncesiji.

Član radne grupe ispred NVO sektora i odbor u SO Mojkovac Miloš Rajković kazao je da zna na kojeg profesora koncesionar misli i koga su izlobirali da govori u njihovu korist, kao i da je njegov nadimak "Dojč". On je naveo da je protiv toga jer je nepotrebno i vodilo bi odugovlačenju, kao i da nije zadatak komisije da razmatra da li je moguća arbitraža ili nije kada ni zaključak nije donijet.

Brajović je navela da prema osnovnom ugovoru o koncesiji navedeno da se zaštita prava može zatražiti kod redovnih sudova u Crnoj Gori, a da se arbitraža ne pominje.

Popović je naveo da postoji međudržavni sporazum između Švajcarske, odakle je konačni vlasnik "Brskovo mine", i Crne Gore iz perioda Državne Zajednice SCG koji predviđa pravnu zaštitu investitora.

Protiv predloga za dovođenje profesora sa Pravnog fakulteta bila je i većina članica radne grupe iz državnih institucija.

Na sjednici je dogovoren plan rada za sjednuce u srijedu i petak, kao i za glasanje u ponedjeljak. U srijedu će članovi radne grupe ponovo proći kroz svu dostavljenu dokumentaciju, nakon čega će predsjednica sastaviti pedlog teksta zaključaka koji će u četvrtak biti poslat članovima, o čemu će raspravljati u petak.

Do sada se za raskid ugovora izjasnila kancelarija Zaštitnice imovinsko pravnih interesa države jer smatra da je koncesionar prekršio ugovor, kao i Ministarstvo ekologije, Agencija za zaštitu životne sredine i Institut javnog zdravlja zbog toga što bi rudnik izazvao ekološke štete i ugrizio zdravlje ljudi.

Predstavnici koncesionara su navode negirali navodeći da je država kršila ugovor jer nije završen detaljni prostorni plan, kao i da bi se budući rudnik pridržavao najstrožijih ekoloških propisa.

Bonus video: