USSCG: Najmanje se očekivalo da ponovno otvaranje pitanja neradne nedelje bude na stolu pred socijalnim partnerima

Prema njihovim riječima radi se o jednom od najsenzibilnijih pitanja za svijet rada, u vezi sa kojim su vođeni dugogodišnji i iscrpljujući pregovori na nivou socijalnih partnera i prethodnih Vlada

2898 pregleda 4 komentar(a)
Foto: USSCG
Foto: USSCG

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) kazali su da kada je u pitanju neradna nedelja najmanje što se očekivalo jeste da ponovno otvaranje ovog pitanja bude na stolu pred socijalnim partnerima.

Oni su u saopštenju reagovali povodom informacije da je Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama.

"USSCG iskazala je protivljenje činjenici što je Ministarstvo ekonomskog razvoja, bez prethodne konsulatacije sa socijalnim partnerima, Sekretarijatu za zakonodavstvu uputilo Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini", poručili su.

Prema njihovim riječima radi se o jednom od najsenzibilnijih pitanja za svijet rada, u vezi sa kojim su vođeni dugogodišnji i iscrpljujući pregovori na nivou socijalnih partnera i prethodnih Vlada.

"Dodatno zabrinjava spoznaja nedovoljne koordinacije između relevantnih vladinih resora, pa tako Ministarstvo ekonomskog razvoja preduzima konkretne korake na izmjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini u trenutku kada je zakazana sjednica Socijalnog savjeta na kojoj je, na zahtjev poslodavačkog udruženja, na dnevni red stavljena ova tema", kazali su.

Iz USSCH smatraju da je neprihvatljivo i nedopustivo da se socijalni partneri o aktivnostima jednog ministarstva, koje imaju, kako su kazali, direktni uticaj na zaposlene i tržište rada, upoznaju putem sredstava javnog informisanja, a ne neposredno.

"Prethodno, čak i u situaciji kada se radi o nečemu o čemu je na nivou socijalnih partnera postojala saglasnost u prethodnom periodu. Okolnosti se mijenjaju, mijenja se sam društveni i poslovni ambijent, pa u tom smislu podložni promjenama mogu biti i ranije zauzeti stavovi socijalnih partnera", dodali su.

Prema njihovim riječima oni su prethodne dvije uložili ogroman napor i žrtvu da, uvažavajući činjenične i aktuelne potrebe crnogorske ekonomije

"Turistička zemlja, održivost malih i srednjih preduzeća u djelatnosti trgovine..., iznađe kompromisno rješenje koje bi bilo testirano u toku jedne godine i koje bi zaposlenima u trgovini garantovalo još veći stepen zaštite prava na slobodan dan u toku sedmice. No, kompromisni predlozi najprije nijesu bili prihvatljivi za one koji su bili najglasniji u ukidanju neradne nedjelje, dok su kasnije postignuti kompromis socijalnih partnera unaprijed na propast osudili poslanici/ce u Skupštini Crne Gore", dodali su.

Oni su poručili da bez obzira na ranije iskazanu spremnost da se nađe kompromisno rješenje po pitanju neradne nedjelje koje bi u prvom redu bilo u, kako su naveli interesu zaposlenih, a onda i same države, "USSCG će insistirati da ovo pitanje bude, prije dostavljanja Parlamentu, u isključivoj nadležnosti socijalnih partnera, odnosno Socijalnog savjeta Crne Gore."

Bonus video: