Srušen i posljednji ostatak „Radoja Dakića”

Od nekada najveće jugoslovenske fabrike građevinskih mašina više nije ostalo ništa

15258 pregleda 90 reakcija 36 komentar(a)
Srušeni i ostaci bivše upravne zgrade iza pumpe Jugopetrola, Foto: BORIS PEJOVIC
Srušeni i ostaci bivše upravne zgrade iza pumpe Jugopetrola, Foto: BORIS PEJOVIC

Srušen je i posljednji ostatak nekadašnjeg giganta crnogorske metaloprerade “Radoja Dakića”, juče je pao i dio bivše upravne zgrade iza benzinske pumpe Jugopetrola. Na njenom mjestu uskoro će početi izgradnja još jedne stambeno-poslovne zgrade.

Od nekada najveće jugoslovenske fabrike građevinskih mašina više nije ostalo ništa. Njena posljednje ostatke srušile su mašine nekih novih proizvođača.

Ova fabrika je kao zanatska mašinska radionica osnovana rješenjem Vlade Narodne Republike Crne Gore 3. oktobra 1946. Prvu građevinsku mašinu proizvela je 1963. godine.

Početkom 80-tih godina “Dakić” je prozvodio 700 mašina godišnje i zapošljavao oko 6.000 radnika. Radnici ove fabrike imali su najznačajniju ulogu u takozvanoj AB revoluciji kojom su 1989. godine na vlast došli Momir Bulatović i Milo Đukanović.

Početkom 90-ih prošlog vijeka, sa raspadom bivše Jugoslavije, zamrla je i njegova osnovna proizvodnja, pa su dijelovi fabrike preživljavali proizvodeći čak i grijalice.

I tragovi bilo koje proizvodnja nestali su 2006. godine, a prostor fabrike počinju da zauzimaju stambene zgrade. Stečaj je uveden tek 2016. godine.

Grupa od oko 1.800 radnika i njihovih nasljednjika protestuju od 2011. godine, tražeći neisplaćenih 77 zarada. Oni očekuju da stečajna uprava konačno završi obračun prodate imovine i počne isplatu novca.

Bonus video: