Kolića vraćaju za predsjednika, Jušković pao na provjeri u ANB-u

Utvrđena lista kandidata za Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo. Ministar saobraćaja predložio kadar Demokrata u ACV čije postupanje u vezi sa konkursom za izbor direktora Agencije ispituje Specijalno državno tužilaštvo

40204 pregleda 56 reakcija 23 komentar(a)
SDT ispituje da li je konkurs krivotvoren: Dženan Kolić, Foto: Demokrate
SDT ispituje da li je konkurs krivotvoren: Dženan Kolić, Foto: Demokrate

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva utvrdilo je listu kandidata za Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo u sastavu

Dženan Kolić (predsjednik) i članovi Velibor Mrdak, Vesko Knežević, Ivana Borović i Jefto Bojović, saznaju “Vijesti” od izvora u izvršnoj vlasti.

Ovaj predlog je prošao juče Vladinu Komsiju za kadrovska i administrativna pitanja.

Kolić (Demokratska Crna Gora) je bio predsjednik Savjeta ACV u mandatu Vlade Dritana Abazovića. Ova Vlada je krajem septembra smijenila Savjet pod vođstvom Kolića jer je za direktora ACV izabrao Vladislava Vlahovića koga je početkom avgusta lani Vlada na predlog tadašnjeg ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića smijenila s pozicije člana Savjeta jer je otkriveno da ne ispunjava zakonske uslove za tu poziciju.

Abazovićeva Vlada bira novi Savjet koji smjenjuje novi ministar saobraćaja Filip Radulović krajem novembra.

Zviždač (zaposleni) iz ACV-a predao je glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću krivičnu prijavu protiv Kolića, više nepoznatih osoba članova Savjeta i zaposlenih u ACV-u zbog, kako se navodi, zloupotrebe službenog položaja prilikom izbora direktora ACV-a.

Državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić potvrdio je zvanično “Vijestima” u novembru da je tim povodom u toku izviđaj.

“SDT-u u septembru ove godine, zviždač iz jednog organa državne uprave, podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Savjeta ACV-a, za više krivičnih djela protiv službene dužnosti, u kojem je u toku izviđaj”, kazao je Radonjić.

“Vijesti” su juče pitale resor Radulovića da li je ministarstvo imalo u vidu ovaj slučaj u SDT-u prilikom stavljanja Kolića na listu kandidata za novi Savjet ACV-a i da li je ministarstvo tražilo od SDT-a informacije u vezi s ovim slučajem.

“Ministarstvo saobraćaja i pomorstva se neće miješati u rad Tužilaštva. Nakon epiloga istrage koju vodi SDT u vezi sa konkursom za izbor direktora ACV-a ministarstvo će se tek tada odrediti o pomenutom slučaju”, odgovoreno je iz ovog Vladinog resora.

Ko je naložio provjeru za Juškovića?

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” koalicija “Za budućnost Crne Gore” kojoj je po političkom sporazumu nove vlasti pripalo jedno mjesto u Savjetu kandidovala je bila Nebojšu Juškovića ali predlog nije prošao zato što je za njega navodno tražena procjena bezbjednosti.

Iz Ministarstva saobraćaja nije precizirano ko je i zašto tražio ovu procjenu i da li je tražena procjena za ostale kandididate, kao i da li je prilikom imenovanja Savjeta ACV-a potrebno po zakonu da kandidati prođu bezbjednosnu procjenu.

Bio član SMATSA u ime Crne Gore: Nebojša Jušković
Bio član SMATSA u ime Crne Gore: Nebojša Juškovićfoto: Vuk Lajović

Na pitanje zašto Jušković nije predložen odgovoreno je da je Ministarstvo saobraćaja na osnovu javnog poziva za popunu Savjeta ACV predložilo dva kandidata, dok su preostala tri došla kao predlozi političkih partija, te da je ispred liste “Za Budućnost Crne Gore” predložena druga osoba, a ne Jušković.

“Od svih kandidata koji su prvobitno ušli u uži krug za popunu Savjeta ACV-a tražene su pisane izjave da kandidati nisu u radnom odnosu niti vlasnici ili suvlasnici, ali ni članovi u organima upravljanja pravnog lica koje obavlja poslove iz oblasti vazdušnog saobraćaja”, odgovor je na pitanje zbog čega je Ministarstvo saobraćaja tražilo pisanu izjavu Nebojše Juškovića da nije u konfliktu interesa (koju je on poslao) ako ga ne predlaže za člana Savjeta.

Iz DNP-a kojoj je u kolaciji “Za budućnost Crne Gore” pripalo ovo mjesto juče je “Vijestima” zvanično rečeno da je tačno da je njihov predlog za člana ACV bio Nebojša Jušković.

“Ali smo iz Vladine Komisije dobili informaciju da on nije prošao bezbjednosne provjere i da predložimo drugog kandidata, što smo i učinili”, naveli su iz paritje čiji je predsjednik Milan Knežević, ali nije precizirao ko je tu procjenu tražio, da li je dobio i šta je ona pokazala.

“Vijesti” su povodom ovog slučaja kontaktirale i Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB) iz koje nije odgovreno ko je tražio bezbjednostu procjenu za Juškovića i da li je tražena za još neku osobu koja je član Savjeta ACV-a.

DNP je umjesto Juškovića predložio Veska Kneževića.

Jušković je u Abazovićevoj Vladi bio član Skupštine “Kontrole letenja Srbije i Crne Gore” (SMATSA) i predsjednik Odbora povjerenika Opštine Budva. Zaposlen je kao samostalni savjetnik i u Kabinetu ministra finansija. Drugorangirani je na ljetošnjem konkursu za novog direktora koji još uvijek nije zatvoren.

ACV: Zakon ne predviđa bezbjednosnu procjenu

Iz ACV-a su “Vijestima” zvanično kazali da ne postoji akt Agencije u kojem je propisano da kandidat za člana Savjeta mora da prođe bezbjednosnu procjenu ANB-a.

“Stavom 7 člana 9 Zakona o vazdušnom saobraćaju propisano je sljedeće - za predsjednika i člana Savjeta može biti imenovan državljanin Crne Gore koji ima visoku stručnu spremu saobraćajne, tehničke, pravne ili ekonomske struke i najmanje pet godina radnog iskustva. Shodno stavu 6 člana 9, Zakona o vazdušnom saobraćaju, predsjednika i članove Savjeta imenuje Vlada. Nije nam poznato da li je procjena o kojoj je ovdje riječ tražena za bilo kojeg kandidata za člana Savjeta u prethodnom periodu”

“Ministarstvo saobraćaja i pomorstva se neće miješati u rad Tužilaštva. Nakon epiloga istrage koju vodi SDT u vezi sa konkursom za izbor direktora ACV-a ministarstvo će se tek tada odrediti o pomenutom slučaju”, odgovoreno je iz ovog Vladinog resora.

Bonus video: