Inflacija 4,4 odsto

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: mlijeko, sir i jaja, električna energija, povrće, snabdijevanje vodom, kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu, poštanske usluge, ulja i masti”, navodi Monstat

4460 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru su u odnosu na isti period prošle godine, u prosjeku bile više 4,4 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da su potrošačke cijene u januaru u odnosu na decembar prošle godine u prosjeku više 0,5 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: mlijeko, sir i jaja, električna energija, povrće, snabdijevanje vodom, kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu, poštanske usluge, ulja i masti”, navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene u periodu od januara do decembra prošle godine, u poređenju sa istim periodom 2022. godine, u prosjeku su više 8,6 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u januaru je u odnosu na prošlogodišnji decembar, zabilježen rast u grupama: stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,5 odsto, ostala dobra i usluge 1,3 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,2 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,1 odsto, alkoholna pića i duvan jedan odsto, komunikacije 0,9 odsto, rekreacija i kultura 0,7 odsto.

“Pad cijena je zabilježen u grupama odjeća i obuća 2,7 odsto, prevoz 0,7 odsto, kao i restorani i hoteli 0,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Bonus video: