Digitalni računovođa: digitalizacijom mali i srednji biznisi mogu imati finansijske izvještaje u svakom trenutku

Za mnoge vlasnike biznisa, ovo je vrijeme kada se suočavaju sa stresom zbog potrebe da imaju sveobuhvatne informacije o svom poslovanju kako bi pravilno planirali buduće poslovne aktivnosti i izmirili poreske obaveze.

20827 pregleda 0 komentar(a)
Branimir Bukilić, Foto: Data Design
Branimir Bukilić, Foto: Data Design

Kraj fiskalne godine obično donosi povećanu tenziju i za vlasnike biznisa i za računovođe. Period do kraja marta često je ispunjen naporima da se završe posljednji detalji, finaliziraju računi i upravlja brojnim poreskim obavezama.

Za mnoge vlasnike biznisa, ovo je vrijeme kada se suočavaju sa stresom zbog potrebe da imaju sveobuhvatne informacije o svom poslovanju kako bi pravilno planirali buduće poslovne aktivnosti i izmirili poreske obaveze.

Razgovarajući sa Branimirom Bukilićem, vlasnikom domaće kompanije Data Design, koji razumije perspektive i vlasnika kompanije i računovođa, otkrivamo jedinstvene izazove s kojima se obije strane suočavaju tokom ovog perioda.

Ipak, on nije samo prepoznao ove izazove, već je njegova kompanija osmislila inovativno rešenje u vidu platforme Digitalni računovođa koja olakšava proces razmjene dokumentacije sa računovođama i omogućava samostalno korišćenje finansijskih izvještaja direktno iz sofvera.

U ovom tekstu, istražujemo kako vlasnici biznisa mogu da unaprede svoj pristup prikupljanju i analizi informacija o svom poslovanju, i to prije zvaničnih izvještaja svog računovođe.

Bukilić objašnjava da je već sada preko 40 računovodstvenih agencija i računovođa “freelancera” pristupilo ovoj franšizi i aktivno koristi platformu što njihovim klijentima omogućava velike benefite i potvrđuje sve ono o čemu govore da ovaj proizvod može da ponudi.

Oni žele da postave primjer kako računovodstvo treba da se radi, da omoguće brzu, jednostavnu i digitalnu komunikaciju sa računovođom, dnevna knjiženja, izvještaje i pristup informacijama o poslovanju svojim klijentima u svakom trenutku.

“Kao preduzetnik, oduvjek sam bio u komunikaciji sa drugim vlasnicima biznisa i shvatio sam da svi dijelimo slične probleme i izazove. Naše prvo rješenje, softver za poslovanje Tiramisu ERP sada koristi više od 600 kompanija različitih djelatnosti zato što je nastao kao rješenje realnih problema biznisa. Razvija ga i održava lokalni tim te je korisnička podrška i brzina rješavanja upita na visokom nivou.

Jedan dio tog softvera smo izdvojili i nazvali Digitalni računovođa, zato što je namijenjen i računovođama i vlasnicima biznisa. Omogućava njihovu bržu i jednostavniju komunikaciju, a samim tim i bolje finansijsko izvještavanje i praćenje.”

Ovaj period godine je vrlo stresan za računovođe, jer pored redovnog posla, oni izrađuju završne finansijske izvještaje koji moraju biti blagovremeni i precizni. Što imaju više klijenata, to je obim posla veći, a bez pomoći tehnologije i ažurnog knjiženja, greške usled umora i analognog rada su veće i češće.

Na pitanje o promjenama u računovodstvu, Bukilić kaže: “Forbes-ov tekst o budućnosti računovodstva objašnjava da je “ova profesija postala mnogo više od vođenja knjiga i platnih spiskova. Potrebno je zauzeti stratešku ulogu u planiranju budućnosti biznisa, a tehnologije poput cloud-based obrade podataka, automatizacije i napredne analitike samo mogu da osnaže računovođe.”

Digitalni računovođa jeste cloud-based rešenje, što znači da je dostupno sa svakog uređaja, u bilo kom trenutku ako imate internet. Zbog toga dobijamo dosta pozitivnih komenatara od klijenata koji ovu platformu koriste.” - objašnjava Bukilić

Iako vlasnici biznisa i računovođe vole da prebacuju odgovornost jedni na druge kada neki podaci ili izveštaji kasne - jedni se žali da im računi i dokumenta nisu dostavljeni na vrijeme, a drugi da kreiranje izvještaja predugo traje, odgovornost je tu podijeljena podjednako. Digitalni računovođa omogućava i olakšava obijema stranama da brzo i lako ispune svoj dio odgovornosti.

Digitalnog računovođu smo kreirali imajući na umu probleme vlasnika biznisa i računovođa. Tako, na primjer, sada uz pomoć naše aplikacije za mobilni telefon vlasnici biznisa mogu da skeniraju QR kod sa fiskalnog računa, softver odmah digitalizuje sve podatke i u istoj sekundi ih učini dostupnim računovođi koji ništa ne mora da prekucava. Skraćeno je vrijeme i pojednostavljen proces i za jednu i za drugu stranu. Na osnovu toga, računovođa može da brže knjiži, vlasnik biznisa ne mora da nosi fizički papire računovođi, a ima sve podatke o svom poslovanju u realnom vremenu.

O važnosti pravovremenih finansijskih podataka, Branimir objašnjava: “Kao vlasnik biznisa, što kasnije dobijete podatke, to imate manje vremena za donošenje odluka i realizaciju bilo koje poslovne odluke koja vam može pomoći u trenutnoj situaciji. Što ranije imate te informacije, možete bolje planirati sve poslovne aktivnosti. U realnom vremenu možete znati visinu obaveze za plaćanje PDV-a i da li imate prostora za dodatna ulaganja. Analizom finansijskih podataka prije zatvaranja fiskalne godine, možete otkriti potencijalne probleme ili nedostatke u poslovanju i preduzeti odgovarajuće mjere kako bi ih riješili ili ublažili njihove negativne posljedice.

Znajući da su podaci o finansijskom poslovanju izuzetno važni tokom cijele godine, uveli smo svima koji koriste naš softver mogućnost da se prijave i dobijaju potpuno besplatno novu funkcionalnost - izvještaj predviđanja stanja gotovine na karakteristične datume u mjesecu, prvi (isplata zarada) i petnaesti (plaćanje PDV-a). To znači da će vlasnici biznisa dva puta mjesečno, kada su im te informacije najznačajnije, automatski od sistema na email dobijati izvještaj o svom stanju gotovine 7 dana prije karakterističnih datuma i tako imati realno predviđanje koliko novca će biti na računu u trenutku kada treba da plate poreze ili plate. Predviđanje je veoma tačno jer se uglavnom kreira od egzaktnih podataka iz njihovog dosadašnjeg poslovanja.”

Bukilić zaključuje da je danas digitalizacija imperativ za sve kompanije i računovodstvene agencije koje žele da opstanu i napreduju na tržištu. Digitalni računovođa ubrzava i olakšava poslovanje i vlasnicima biznisa i računovođama i predstavlja jedinstveno rješenje za bolje finansijsko upravljanje. Zainteresovani biznisi i računovođe koji žele da isprobaju ovu platformu mogu da se prijave na ovom sajtu i dobiju više informacija.