Radnici metalsko rudarskog sektora za penzionisanje traže pomoć Spajića

Radnici metalsko rudarskog sektora traže uplatu dijela beneficiranog radnog staža. Dopis šalju premijeru i predsjedniku države

7940 pregleda 5 komentar(a)
Sa jednog od ranijih protesta radnika, Foto: Boris Pejović
Sa jednog od ranijih protesta radnika, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) nema razumijevanja za probleme 50 bivših radnika metalskog i rudarskog sektora, kojima još nije uplaćen dio beneficiranog radnog staža zbog čega ne mogu u penzije. Zato Sindikat ovog sektora, traži sastanak sa premijerom Milojkom Spajićem kako bi zajednički našli rješenje.

To je suština dopisa koji će ovaj Sindikat danas dostaviti Spajiću, a sličan dokument poslaće i na adresu predsjednika države Jakova Milatovića. U dopisu u koji su "Vijesti" imale uvid, navodi se da ova grupa radnika još ne može u penziju jer im dva mjeseca nakon usvajanja potrebnih zakona, još nije uplaćen nedostajući beneficirani radni staž.

Norme koje su olakšavale odlazak u penziju ranije su korišćene kada su zbog gašenja kompanije ili proizvodnje, bez posla ostajali radnici podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP), Željezare, Rudnika boksita, Metalca... Slična zakonska rješenja bila su na snazi proteklih godina, kada ih je iskoristilo oko šest hiljada radnika ali ih tada ova posljednja grupa nije mogla iskoristiti. Sa usvojenim izmjenama zakona, oni u penziju mogu otići sa 25 godina radnog staža ili najmanje 15 godina provedenih na radnim mjestima, za koja se staž računa sa uvećanim trajanjem.

Nakon što nedostajući dio beneficiranog staža nije uplaćen, dio radnika se u ponedjeljak okupio pred zgradom MRSS-a i zahtijevao sastanak sa čelnicom tog resora Naidom Nišić, kako bi joj predstavili probleme i pronašli rješenja. Nišić ih tog dana nije primila. Predstavnik radnika Željko Peruničić je tom prilikom "Vijestima" kazao da je lex specialis za njihovo penzionisanje usvojen krajem 2023. ali da ne znaju zašto se čeka se preostalim koracima. Pojasnio je da ovaj zakon ograničeno traje i da se procedure moraju ubrzati, jer ne znaju da li će steći pravo na penziju dok se problem ne riješi.

Sindikat je u dopisu podsjetio da su Vlada, Fond rada i predstavnici bivših radnika KAP-a, 4. jula 2022. godine zaključili Okvirni sporazum o regulisanju međusobnih odnosa po pitanju staža osiguranja sa uvećanim trajanjem. Tim sporazumom je kako navode, propisano da su bivši radnici do jula 2013. godine odnosno do otvaranja stečaja u KAP-u, bili zaposleni na radnim mjestima na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem. Oni su nakon pokretanja stečaja nastavili da rade na tim pozicijama, što kako tvrde, dokazuje potvrda stečajnog upravnika odnosno Privrednog suda, zbog čega je Vlada saglasna da se bivšim radnicima po osnovu tog rada utvrdi staž sa uvećanim trajanjem i uplate dodatni doprinosi, klako bi se penzionisali.

Istakli su da je krajem 2023. stupio na snagu novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranja (PIO) u kojem su uvrštene i nove odredbe (član 17 stav 4 i član 197n) koje su ključne za ostvarivanje prava na starosnu penziju osiguranicima iz sektora metalopreradivacke i rudarske industrije, te da je Sindikat kod MRSS pokrenuo ponovno zaključivanje Okvirnog sporazuma.

"Tim sporazumom bi se omogućilo ostvarivanje prava na starosnu penziju osiguranicima iz sektora metaloprerađivačke i rudarske industrije, pod uslovima propisanim novim Zakonom o PIO, i to uplatom doprinosa za staž osiguranja sa uvećanim trajanjem u iznosu koji je neophodan za ostvarivanje navedenog prava, i gdje bi osnovicu za uplatu staža osiguranja sa uvećanim trajanjem činila minimalna zarada u Crnoj Gori", piše u dopisu.

Bonus video: