Privrednici traže razgovor o maržama: "Presedan sa teškim posljedicama"

Iz PKCG-a navode da im je ova ideja neformalno najavljena u januaru, ali da nisu dobili predlog. Iz CUP-a kažu da se odluka odnosila na 5.000 artikala i da trgovci to ne bi izdržali

21905 pregleda 132 reakcija 71 komentar(a)
Da li bi dirigovanje cijenama srušilo tržište? (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Da li bi dirigovanje cijenama srušilo tržište? (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

U Privrednoj komori smatraju da bi eventualno ograničavanje trgovačkih marži treba da bude rezultat detaljnih analiza kao i partnerskog odnosa Vlade i privrede, a iz Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) da bi takva jednostrana odluka bila presedan sa teškim posljedicama.

To su “Vijestima” saopštili iz te dvije organizacije nakon najavljene odluke o ograničavanju marži koje je pripremio kabinet potpredsjednika Vlade i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja, o kojoj Vlada treba da se izjasni do kraja sedmice. “Vijesti” su juče objavile detalje pripremljene odluke kojom bi se trgovačke marže za veliki broj proizvoda ograničile na pet do 15 odsto, u cilju zaustavljanja inflacije i očuvanja standarda građana.

Iz CUP-a, koji među članovima ima i nekoliko velikih trgovaca, nezvanično su kazali “Vijestima” da su iznenađeni medijskom najavom da se u Vladi razmatra mogućnost donošenja odluke o ograničavanju cijena.

“Vjerujemo da to ipak neće biti konačan stav Vlade. Takva odluka izazvala bi ogromne poremećaje na tržištu jer se odnosi na preko 5.000 artikala. Vlada mora biti svjesna da bi to bio jednostrani presedan sa teškim posljedicama. CUP, kao najjače poslodavačko udruženje, niti njegove članove, niko nije kontaktirao povodom odluke o ograničavanju cijena i svako njeno jednostrano donošenje biće na štetu i realnog sektora i građana. Ovakva namjera ne može biti dobar potez Vlade”, smatraju u CUP-u.

Iz te poslodavačke organizacije podsjećaju da je premijer Milojko Spajić nedavno govorio o inkluzivnom pristupu Vlade o svim pitanjima, a da je ovakva namjera Vlade da donese odluku bez konsultacija upravo suprotan pristup.

“Članovi CUP-a, ugledni privrednici koji su među najvećim poreskim kontributorima, su otvoreni za dijalog i spremni da sa Vladom razgovaraju o svim pitanjima vjerujući da odluke Vlade neće narušavati tržišne principe i negativno uticati na poslovni ambijent. Očekujemo dijalog na ovu i druge teme ekonomske politike. Svaki drugačiji pristup proizvodiće štetne posljedice po društvo”, kazali su “Vijestima” naglašavajući da se sistem teško gradi, posebno principi tržišne ekonomije, a veoma lako ruši ovakvim idejama koje nanose štetu ne samo realnom sektoru nego na kraju i Vladi i društvu u cjelini.

Iz Privredne komore navode da je 22. januara ove godine bio organizovan konsultativni sastanak privrednika sa Đeljošajem, nakon što su u komunikaciji sa Ministarstvom informisani da se razmišlja o donošenju mjera kojima bi se ograničile trgovačke marže.

“Do danas nijesmo dobili predlog za ograničavanje marži od Ministarstva ekonomskog razvoja ili Vlade, koji bismo analizirali sa privrednicima, i dali stručni osvrt kao krovna organizacija koja okuplja crnogorsku privredu”, saopštili su iz PKCG-a.

Oni navode da je njihov i stav privrednika tokom tog sastanka bio da ovakve mjere treba da budu rezultat detaljnih analiza, kao i partnerskog odnosa Vlade i privrede.

“Na tom stanovištu stojimo i danas, i protiv smo jednostranih poteza koji za rezultat mogu imati štetu, ne samo za pojedine sektore, već za cjelokupnu crnogorsku privredu. Pitanje svakog intervencionizma na tržištu jeste tema kojoj ćemo posvetiti dužnu pažnju, a kako smo razumjeli da će se predlog odluke naći na sjednici Vlade, Privredna komora će, nakon što bude dostupan, analizirati sve aspekte te odluke”, naveli su iz PKCG-a.

Đurović: Populizam koji bi srušio tržišnu ekonomiju

Danom izglasavanja odluke da se bez dogovora sa privredom ograniče marže na ogromne grupe proizvoda, Crna Gora bi srušila tržišnu ekonomiju i vratili bismo se u vrijeme komunizma i dirigovane ekonomije, kazao je juče donedavni ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović.

“Da bih bio jasniji, ovo znači da svaka vlada može kako joj padne na pamet bez bilo kakve analize, a sve u cilju populističkog dodvoravanja javnosti, da ograniči marže na bilo koji proizvod bilo koje kompanije. Nakon ovoga sljedeći korak koji je bio imanentan komunističkim režimima i dirigovanoj ekonomiji mogao bi da bude da nacionalizuju privatne kompanije i da budemo u redu sa Venecuelom i Bolivijom. Ovakav potez dobro zvuči široj javnosti jer je stvoren ambijent u kome se kažnjavanje privatnika prihvata sa oduševljenjem, a profit koji kompanije ostvaruju se smatraju sramotom”, kazao je Đurović.

On navodi da bi rizici donošenja ovakve odluke mogli biti ti da se uvoznicima i trgovcima neće isplatiti da imaju te artikle, kao i da bi izazvali smanjenje zarada, otpuštanje radnika, prestanak širenja poslovanja, nižu naplatu poreza...

“Inflacija jeste ozbiljan problem, ali se protiv nje ne bori tako što trenirate strogoću na privredu i mjerite zaradu kompanija. Crna Gora je tokom najvećeg udara inflacije uradila sve što je mogla, smanjila akcize na gorivo, zadržala nivo cijena električne energije i sprovela u dogovoru sa privredom akciju ‘Stop inflaciji’. I sve je to dovelo da pada inflacije, ali je iluzorno očekivati da bilo koja zemlja pa i Crna Gora može da je sama zaustavi. Imajući sve ovo u vidu apelujem na Vladu da dobro razmisli prije nego uvede najavljene mjere jer korist može biti kratkotrajna, a posljedice dugoročne.

Bonus video: