Jušković pisao ANB-u i Pavićeviću

Traži informacije u vezi bezbjednosne provjere zbog koje nije prošao kandidaturu za Savjet ACV-a

9234 pregleda 5 komentar(a)
Zahtjeve tražio po SPI: Nebojša Jušković, Foto: Vuk Lajović
Zahtjeve tražio po SPI: Nebojša Jušković, Foto: Vuk Lajović

Nebojša Jušković koji je bio kandidat Koalicije “Za budućnost Crne Gore” za člana Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) juče je od Agencije za nacionalnu bezbjednost (ACV) tražio da ga informiše da li su preduzimane mjere prikupljanja podataka o njemu. Istovremeno je od potpredsjednika Vlade i predsjednika Vladine Komsije za kadrovska i administrativna pitanja Srđe Pavićevića tražio informacije ko je i po kom osnovu to zahtijevao.

Jušković je informacije tražio po Zakonu o slobodnom pristupu informacija (SPI).Dopise upućene ANB-u i Pavićeviću proslijedio je “Vijestima”.

Iz DNP-a kojem je u koaliciji “Za budućnost Crne Gore” pripalo ovo mjesto “Vijestima” je prekjuče zvanično rečeno da je tačno da je njihov predlog za člana ACV bio Nebojša Jušković.

“Ali smo iz Vladine Komisije dobili informaciju da on nije prošao bezbjednosne provjere i da predložimo drugog kandidata, što smo i učinili”, naveli su iz partije čiji je predsjednik Milan Knežević, ali nije precizirano ko je tu procjenu tražio, da li je dobio i šta je ona pokazala.

Komisija je na predlog Ministarstva saobraćaja i pomorstva utvrdila listu kandidata za Savjet ACV-u u sastavu Dženan Kolić (predsjednik) i članovi Velibor Mrdak, Vesko Knežević, Ivana Borović i Jefto Bojović.

DNP je umjesto Juškovića predložio Veska Kneževića.

“Obraćam Vam se zahtjevom da me obavijestite da li su preduzimane mjere prikupljanja podataka o meni i da li ANB vodi evidenciju mojih ličnih podataka, te da mi ukoliko jesu stavite na uvid dokumenta o prikupljenim podacima shodno Zakonu o SPI”, navodi Jušković u dopisu ANB-u.

U dopisu Pavićeviću se navodi da se traži informacije po SPI imajući u vidu da je “predlog DNP-a da se imenujem za člana Savjeta odbijen uz obrazloženje da nijesam prošao procjenu bezbjednosti.

“Ovo posebno ako se ima u vidu činjenica da se prilikom imenovanja predsjednika i članova Savjeta ACV shodno Zakonu o vazdušnom saobraćaju i statuta ACV-a kao jedan od uslova ne traži bezbjednosna procjena kandidata već može biti imenovan državljanin Crne Gore koji ima visoku stručnu spremu saobraćajne, tehničke, pravne ili ekonomske struke i najmanje pet godina radnog iskustva”, naveo je Jušković.

Jedino ograničenje se predviđa, kako piše u dopisu, da predsjednik i članovi Savjeta ACV ne smiju imati sukob interesa, odnosno ne mogu biti lica koja su u radnom odnosu ili su vlasnici i suvlasnici ili članovi organa upravljanja u pravnim licima koja obavljaju poslove u oblasti vazdušnog saobraćaja, te da o tome predsjednik i članovi Savjeta ACV-a podnose izjavu.

“Imajući u vidu navedeno zahtijevam da mi odmah bez odlaganja dostavite od strane koga je zahtijevana i po kom osnovu procjena bezbjednosti, ako se uzmu u obzir zakonski propisi. Naglašavam da mi je ovakvim činjenjem, odnosno, nečinjenjem nadležnih organa pričinjava šteta ugrožavanja ljudskih prava i pravo na rad kao jedno od osnovnih ljudskih prava”, naveo je Jušković.

Jušković je u Vladi premijera Dritana Abazovića bio član Skupštine “Kontrole letenja Srbije i Crne Gore” (SMATSA) i predsjednik Odbora povjerenika Opštine Budva. Zaposlen je kao samostalni savjetnik i u Kabinetu ministra finansija. Drugorangirani je na ljetošnjem konkursu za novog direktora ACV-a koji još uvijek nije zatvoren.

Bonus video: