Koprivica: Cilj Koordinacionog tijela je zaštitita djece od štetnih uticaja kladionica, uvećanje prihoda...

Osim članova Vlade, u Koordinacionom tijelu za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću biće predstavnici različitih sektora

13620 pregleda 13 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Mirko Kotlaš
Sa pres konferencije, Foto: Mirko Kotlaš
Ažurirano: 22.02.2024. 15:51h

Cilj Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću jeste zaštita djece od štetnih uticaja tog sektora, sprečavanje pranja novca, analize i predlaganje konkretnih mjera kako bi javnost bila više zaštićena od ovih rizika.

To je kazao potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica. On je to saopštio na pres konferenciji zakazanoj povodom obrazovanja novog Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, kao i formiranja Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću.

Koprivica će biti na čelu ovog tijela dok će sastav činiti trojica potpredsjednika Vlade. Osim njih, u njemu će biti i ministar zdravlja Vojislav Šimun, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i ministarka prosvjete, nauke i inovacija, Anđela Jakšić Stojanović ali i predstavnici Direktorata za igre na sreću, Uprave za inspekcijske poslove...

"Vijesti" su ranije objavile da će novi Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije činiti predsjednik, zamjenik predsjednika i 21 član. Koprivica je predsjednik Savjeta a njegov zamjenik je ministar pravde Andrej Milović.

Koprivica je dodao da je najvažniji zadatak Koordinacionog tijela socijalna i zdravstvena dimenzija, odnosno zaštita javnog interesa i posebno djece od štetnih uticaja kladionica, da se one ne grade blizu škola, da se ne vrši pranje novca u tom sektoru, da se novac sliva u državnu kasu, a ne u džepove privilegovanih pojedinaca...

"Milioni su se odlivali, ali su džepovi priređivača bili puni", istakao je on i dodao da će to tijelo identifikovati sve rizike ugrožavanja javnog interesa, te da će predlagati mjere za njegovu zaštitu.

Koprivica je naglasio da je Crna Gora godinama od igara na sreću prihodovala deset miliona eura ali da je u zemljama regiona ta brojka išla do 35 miliona eura. Istakao je da su se propuštali brojni prihodi i da su važni, ali da su ključne ustavne i društvene vrijednosti.

On je naveo da prema podacima Zaštitnika ljudskih prava i sloboda iz 2019, 9,6 odsto osnovaca ide u kladionicu a da se 3,5 odsto osnovaca kockalo na internetu. Dodao je da je odlazak u kladionice za srednjoškolce, bio na nivou od 33 odsto. Smatra da su ovi podaci danas još alarmantniji i zato će uključiti predstavnike zdravstva i relevantnih sektora.

"Biće posla i za policiju i za tužilaštvo, prikupićemo informacije a nadležni će time da se bave", naveo je on.

Osim toga, Koprivica je kazao da će Nacionalni savjet ubrzati reforme prema EU, ali će se raditi i na strategiji za borbu protiv korupcije. Dodao je da će se raditi na jačanju normativnog okvira, kako bi se sistem do kraja mogao očistiti od korupcije.

"Svjesni smo da je prethodno bilo korupcije pri donošenju propisa", kazao je on.

Bonus video: