Morsko dobro krije podatke o troškovima za trajektnu liniju Kamenari-Lepetane

Morsko dobro ni godinu od preuzimanja prevoza u Boki Kotorskoj ne saopštava poslovne rashode novoformiranog Sektora za pomorski i priobalni prevoz

8145 pregleda 11 komentar(a)
Naplata karata počela u maju 2023. godine (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Naplata karata počela u maju 2023. godine (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom krije podatke o poslovnim rashodima koje je u protekloj godini, ostvario njhov novoformirani Sektor za pomorski i priobalni prevoz koji upravlja trajektnom linijom Kamenari-Lepetane.

Morsko dobro je 15. februara kada se navršila godina od preuzimanja trajektne linije od privatne kompanije “Pomorski saobraćaj” saopštilo da su od 5. maja prošle godine, od kada je počela naplata karata, ostvaren je značajan prihod od oko sedam miliona eura.

“Ovaj uspjeh nije samo doprinio budžetu Crne Gore, već je donio značajne benefite za građane. U prilog tome, govori činjenica da je prema nedavnom ispitivanju tržišta, preko 85 odsto građana Crne Gore izrazilo visok nivo zadovoljstva odlukom Vlade o preuzimanju ovog značajnog resursa”, saopšteno je iz ovog državnog preduzeća, ne informišući javnost koliki su u istom periodu iznosili operativni troškovi njihovog Sektora za pomorski i priobalni prevoz, odnosno koji je krajni bilans zarade ili gubitka u ovom poslu.

“Vijesti” su pitale Morsko dobro koliko iznose poslovni rashodi za proteklih godinu dana za preuzimanje i funkcionisanje trajektne linije Kamenari-Lepetane, ne računajući troškove za kupovinu flote. Odgovor nije stigao.

Ta firma je za kupovinu osam trajekata potrošila više od 12 miliona. Na ovu sumu se dodaju uobičajeni operativni troškove (plate radnika, gorivo, mazivo, održavanje brodova, nabavku potrošnih materijala i opreme, administrativne takse ...) koje preduzeće ne saopštava.

Iz Morsko dobra je u saopštenju navedeno da je prihod od oko sedam miliona eura dvostruko veći u poređenju sa prihodom koji je država ostvarila tokom čitavih 20 godina, dok je ovom linijom upravljao bivši korisnik Pomorski saobraćaj. Međutim, Morsko dobro zaboravlja da je država, od bivšeg privatnog operatera godišnje prihodovala u prosjeku 250.000- 300.000 eura koliko je iznosila godišnja varijabilna naknada po ugovoru što ga je ovo preduzeće 2004. sklopilo sa Pomorskim saobraćajem, ali i još ukupno blizu dva miliona eura godišnje od PDV-a, poreza na dobit, poreza i doprinosa na plate radnika...

Iz te firme nisu odgovorili ni na pitanja “Vijesti” vezana za sve češće nezadovoljstvo građana značajnim padom kvaliteta usluge trajektnog prevoza koje pruža preduzeće u odnosu na kvalitet usluge koju je imao privatni operater. To primjećuju svi koji češće koriste trajekte, posebno žitelji Boke kojima je svakodnevnica prelazak sa jedne na drugu stranu zaliva. U to se uvjerio i novinar “Vijesti”. Naime, na trajektnim pristaništima u Lepetanima i Kamenarima najčešće vlada haotično stanje gdje se slabo organizuje i sprovodi red prilikom ukrcaja i iskrcaja vozila na brodove, brodova su primjetno zapušteni, prljavi i loše održavani i sa mnogo više korozije na njima, osoblje preduzeća je najčešće neljubazno, a toaleti na trajektima su većinom zaključani i nedostupni za korišćenje putnicima.

Morsko dobro je ovih dana završilo prva dva remonta trajekata u svojoj režiji od kada je preuzelo trajektni prevoz. Brodovi “Kamenari” i “Lepetane” poslati su na dokovanje i remont u brodogradilište Punat na Krku u Hrvatskoj odakle se “Lepetane” u petak vratilo u Boku. Zanimljivo je da preduzeće nije remont i dokovanje ova dva broda iskoristilo da na njima izmijeni vizuelni identitet “Pomorskog saobraćaja” i da postavi svoj vizelni identitet. Stoga su “Lepetane” i “Kamenari” i nakon remonta, i dalje u prepoznatljivoj narandžasto-bijeloj kolor kombinaciji nekadašnjeg operatera, a na svojim tzv. cimunjerama, ovi trajekti i dalje je nose oznake i boje bivšeg vlasnika.

Bonus video: