Poslanici PES-a prijete zbog imenovanja u Odbor direktora EPCG: Ako se ne preinači odluka, sazvaćemo pres...

Poslanik Vladimir Bakrač rekao je da je na Bijelića vođena hajka i da lažni tviter nalozi ne mogu da presuđuju, te da će on i Urošević, ukoliko se odluka ne promijeni, zbog pritiska velikog broja članova odbora biti prinuđeni da organizuju pres konferenciju

62747 pregleda 101 reakcija 45 komentar(a)
Čekajući da počne vanredna sjednica, Foto: Svetlana Mandić
Čekajući da počne vanredna sjednica, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.02.2024. 17:48h

Vanredna Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore zakazana za danas u podne kasni, jer, navodno, pojedini funkcioneri Pokreta Evropa sad (PES) traže da se revidira odluka juče usvojena na sjednici Vlade i u Odbor direktora EPCG imenuje Radovan Bijelić (PES).

Polemika o tome vodila se u "WhatsApp" grupi KlubPES, a započeo je profesor Vladimir Bakrač, u što su Vijesti imale uvid.

To je učinio nakon što je objelodanjeno da će novi članovi odbora direktora EPCG ispred političkih stranaka biti Milutin Đukanović iz Nove srpske demokratije (NSD), Neven Gošović iz Demokratske Crne Gore, Bojana Savić iz PES-a i Tahir Đonbaljaj iz Demokratskog saveza Albanaca.

Po najavama, planirano je da ih Skupština akcionara imenuje danas zajedno za tri nezavisna kandidata koja je ranije predložio ministar energetike Saša Mujović.

Đukanović i Đonbaljaj su članovi i dosadašnjeg saziva odbora. Đukanović i Savić su diplomirani inženjeri elektrotehnike, Đonbaljaj je građevinski inženjer, a Gošović diplomirani pravnik.

Savić je predložena nakon oštre polemike građanskih aktivista koji su dovodili u pitanje radno iskustvo prvobitno predloženog kandidata PES-a Radovana Bijelića.

"Poštovane koleginice i kolega, prethodnih dana je vođena hajka na našeg kolegu, mr Radovana Bijelića, magistra ekonomije, kandidata sa poslaničke liste, pri tome, malo mu fali da uđe u Skupštinu kao poslanik. Smatram, a to je stav svih iz NK, da ne mogu lažni tviter nalozi da presuđuju nekome i da ne može tako da se mijenja odluka koja je donesena u organima partije, na predsjedništvu, a potom potvrđena u kabinetu ministra, pri čemu je sve objavljeno na TV Vijesti. Zbog svega navedenog, kolega Uglješa i ja, smo prinuđni, radi poštovanja prema časnoj familiji Bijelić, svim Nikšićanima koje predstavljamo, kao dva profesora Univerziteta Crne Gore, da vas obavijestimo da smo zbog pritiska velikog broja članova odbora, prinuđeni da, ukoliko se ne preinači sinoć donesena odluka, sazovemo pres i obavijestimo javnost o svemu, kao i o našem daljem djelovanju u Parlamentu", napisao je Bakrač.

Na Bakračevu poruku reagovala su dva ministra - Filip Radulović i Maida Gorčević.

"Neviđen sebičluk. U stvari jesmo to vidjeli sa Radinkom i Jevrosimom", napisao je Radulović, a njegova koleginica konstatovala: "Lični interes ispred svakog drugog. Bravo", napisala je Gorčević.

Bakrač je u telefonskom razgovoru sa novinarkom Vijesti prvobitno potvrdio da je autor te poruke, a potom kazao da ništa nije potvrdio i zaprijetio da će pokrenuti postupak pred sudom - ukoliko se te informacije objave.

Vijesti su kontaktirale i Uglješu Uroševića koji je kazao da "nema turbulencija" i da će javnost nakon sjednice Skupštine biti obavještena o svemu...

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, koji predsjedava Skupštinom akcionara EPCG, saopštio je da čekaju informacije.

"Konsultacije većinskog vlasnika još traju.Svi znate šta je danas bilo na dnevnom redu. Za početak zakazane Skupštine čekamo informaciju od većinskog vlasnika. Skupština danas treba da se održi. Sjednica mora da se održi danas. Ukoliko ne bude postignut dogovor, Skupština će biti odložena u skladu sa statutom Društva", rekao je Bulatović ne precizirajući o kakvom se „dogovoru“ radi.

Manjinski akcionari su ogorčeni ponašanjem Vlade. Kako su istakli to je nepoštovanje akcionara i ovakva situacija se prvi put dešava.

"Što se tiče Vlade Crne Gore mislimo da je ovo jedna neozbiljnost. Zar oni misle da mi funkcionišemo kao oni. Ovo je ozbiljna kompanija, kako će biti kad ovo čuju tri eksperta koje je nadležno ministarstvo predložilo za Odbor EPCG. Gdje dolaze, u ovakav neuređen sistem što se tiče Vlade. Misli li se da je ovo premijera Spajića ili ministra Myjovića? Oni su samo došli tu gdje su na račun naroda. Ovo je nas, manjinskih akcionara. Ovo je čisto ponižavanje instituta manjinskog akcionara i akcionara. Mi amo ljudi koji smo uložili novac u ovu kompaniju. I ovako da se upravlja kompanijom. Ovo je zastiđe za državu", rekao je Golub Bojanić manjinski akcionar.

Golub Bojanić
Golub Bojanićfoto: Svetlana Mandić

Nataša Backović, manjinska akcionarka, je kazala da Skupština nije zakazana po zakonu jer nijesu dobili biografije predložebih kandidata za Odbor direktora.

"Odazvali smo, ispoštovali vas kao rukovodioce, da bi doživjeli poniženje od tamo nekih predstavnika političkih partija koje nijesu ni postojale kad je postojala Elektroprivreda...O ovoj Vladi je nepotrebno diskutovati kad oni ni nakon tri sata, koliko ovdje čekamo, nijesu uspjeli da se daju informaciju nego politički trguju. Mi nijesmo politička partija nego EPCG, najjači privredni subjekat Crne Gore", poručila je Backović.

Vanredna Skupština akcionara trebalo je da počne u podne. Manjinski akcionari i novinari strpljivo čekaju početak skupštine bez konkretnih naznaka da će ista biti održaba.

V.d. sekrerara EPCG Predrag Krivokapić je prethodno dva puta pomjerao počatak Skupštine zbog, kako je kazao, administrativno tehničkih uslova, a sada je to uradio Bulatović i kao razlog naveo konsultacije u Vladi.

Bonus video: