Izabran novi Odbor direktora EPCG, Đukanović predsjednik

Manjinski akcionari EPCG nijesu glasali za nove članove Odbora, pošto su predali poništene listiće

57020 pregleda 80 reakcija 78 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.02.2024. 00:14h

Većinom glasova izabran je novi Odbor direktora.

Novi Odbor direktora čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbaljaj, Neven Gošović i Simo Jokić.

Za predsjednika Odbora direktora izabran je Đukanović.

Manjinski akcionari EPCG nijesu glasali za nove članove Odbora, pošto su predali poništene listiće.

Prethodno je Skupština akcionara EPCG razriješila dosadašnji Odbor direktor.

Taj Odbor direktora činili su Milutin Đukanovića (Nova srpska demokratija), Ivan Šaranović (GP URA), Tahir Đonbaljaj (Albanska alternativa), Goran Šućur (GP URA), Martin Ćalasan (GP URA), Mijuško Bajagić (Socijalistička narodna partija) i Emir Strujić (Bošnjačka stranka).

Skupština akcionara koja je bila zakazana za danas u 12 časova, počela je oko 23 časa - manjinski akcionari i novinari 11 sati su u sali čelaki da počne skupština.

Akcionar Golub Bojanić je pitao da li svi kandidati ispunjavaju uslove i da im se objasni današnja situacija. Pitao je zbog čega nije predložen u Odbor neko od manjinskih akcionara da bude kontrolni član i nezavisnim i političkim kandidatima. Istakao je da je ono što se danas dešavalo zastiđe za državu.

Golub Bojanić
Golub Bojanićfoto: Svetlana Mandić

Pitao je da mu objasne kako se za članove Odbora "pitaju odbornici, odnosno zakonodavna vlast, a ne izvršna". Prekrižio je glasalki listić na kome se nalaze imena kandidata za članove Odbora i kazao da je to njegov glas.

Akcionarka Nataša Backović kazala je da akcionari smatraju nekorektnim da se na sjednici Skupštine čitaju biografije novih članova odbora direktora.

"Nije tačno da smo dobili imena članova odbora i biografije. Sve što kazem odnosi se na članove Vlade", poručila je ona.

I ona je pitala zbog čega jedan od kandidata za člana Odbora nije predstavnik manjinskih akcionara, kao i kako se među kandidatima nije našao univerzitetski profesor Luka Vučinić koji je, kako je istakla, stručnjak priznat u svijetu, univerzitetski profesor, nagrađivan.

Nataša Backović
Nataša Backovićfoto: Svetlana Mandić

Poručila je da država nije vlasništvo političkih partija i izrazila negodovanje predlogom nezavisnih kandidata koji, prema njenim riječima, nijesu nezavisni jer su svi u "vezi sa ministrom Sašom Mujovićem".

Bojanić je predložio da EPCG treba pod hitno da se djelimično privatizuje, da se ugledaju na CGES i "otmu iz političkog plijena".

"Vlada je današnjim ponašanjem sebe ponizila", poručio je Bojanić.

On je pitao i kako Đonbaljaj može biti član Odbora EPCG jer je, kako je kazao, pravosnažno osuđen zbog "primanja mita", sudi se sa EPCG zbog računa za struju, a EPCG u njegovom nelegalnom objektu otvara jednu od svojih poslovnica.

"Tražimo da Vlada provjeri sve te sumnje i da nas izvijesti o tome", rekao je Bojanić.

Manjinski akcionari su tražili da ih upoznaju sa CV-a predloženih članova i pitali su da li Simo Jokić ispunjava uslove. Kako je v.d. sekretara Skupštine akcionara EPCG Predrag Krivokapić kazao Jokić ima završen VII/1 stepen i ispunjava uslove.

Zbog imenovanja u Odbor direktora EPCG u Pokretu Evropa sad danas je izbio sukob.

Jokić je treći predlog PES-a nakon što su se poslanici te partije iz Nikšića Vladimir Bakrač i Uglješa Urošević danas pobunili protiv jučerašnjeg predloga Vlade da u ime PES-a u Odboru direktora bude elektroinženjer Bojana Savić.

Prvobitno rješenje PES-a bio je Radovan Bijelić..

Bonus video: