Bijelom Polju najviše od prihoda bogatijih

Usvajanje izmjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave naišlo je na oštro protivljenje primorskih i opština srednje regije koje su ostale bez dijela prihoda...

13134 pregleda 6 komentar(a)
Raspodjela prema stepenu razvijenosti (ilustracija), Foto: Shutterstock
Raspodjela prema stepenu razvijenosti (ilustracija), Foto: Shutterstock

Opština Bijelo Polje dobijaće najviše novca prilikom raspodjele sredstava koji se u visini od deset odsto sliju na poseban račun Ministarstva finansija od prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica koja imaju prebivalište ili ga ostvaruju na teritoriji opština koje pripadaju Primorskom i Središnjem regionu Crne Gore.

Izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokane samouprave, usvojenim krajem prošle godine, novac izdvojen po ovom osnovu ustupa se opštinama Sjevernog regiona i opštinama Tuzi i Zeta, na ime dotacija.

Pravilnikom o načinu raspodjele sredstava opštinama Ministarstva finansija, na čijem je čelu Novica Vuković, Opštini Bijelo Polje pripašće 11,91 odsto novca koj se prikupi na taj način.

Iz Ministarstva su pojasnili da se raspodjela novca obavlja prema stepenu razvijenosti opštine, utvrđenog zakonom kojim se uređuje regionalni razvoj i korigovanoj zavisno od broja stanovnika, a na osnovu podataka organa uprave nadležnog za poslove statistike.

Bijelo Polje je najmnogoljudnija opština na sjeveru Crne Gore, a prema posljednjem popisu u njoj je živjelo 39.710 stanovnika, preko šest hiljada manje nego na popisu 2011.

Poslije Bijelog Polja, najviše novca pripašće opštinama Berane - 9,28 odsto i Pljevljima - 8,93 odsto. Opština Rožaje dobiće 8,76 odsto, Zeta 7,18, a Tuzi 6,65 odsto novca naplaćenog od opština Primorskog i Središnjeg regiona.

Plav i Petnjica će dobiti po 6,13 odsto, Kolašin i Mojkovac po 5,43, a Gusinje 5,25 odsto.

Najmanje novca, po 4,56 odsto, pripašće opštinama Plužine i Žabljak. Šavniku i Andrijevici pripašće po 4,9 odsto.

Usvajanje izmjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave naišlo je na oštro protivljenje primorskih i opština srednje regije koje su ostale bez dijela prihoda. U tim opštinama smatraju da se na ovaj način kažnjavaju uspješne opštine.

Vlada je predložila, a Skupština krajem godine usvojila izmjene Zakona kojima je, pored ostalog, predviđeno da se opštinama u primorskoj i centralnoj regiji smanjio udio u ustupanju prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica, tako da one, umjesto 50 odsto koliko su dobijale do sada, ubuduće dobijaju 40 odsto od poreza naplaćenog od zaposlenih koji imaju prebivalište na njihovoj teritoriji.

Sjevernim opštinama se taj udio smanjuje sa 100 na 89 odsto, ali će se njima raspodijeliti 10 odsto tog poreza naplaćenog u Centralnoj i Primorskoj regiji.

S obzirom na to da je mnogo veći broj radnika u ove dvije regije u odnosu na sjevernu, opštine na sjeveru, prema procjeni Ministarstva finansija, tako će dobiti 10 miliona eura više prihoda.

Prema indeksu razvijenosti 2019-2021 (koji naknadno uključuje i podatak za opštinu Tuzi), lokalne samouprave strukturirane su u pet grupa. Iznad prosjeka je 5 (četiri primorske opštine i Podgorica), pri čemu Budva ima najveći indikator razvijenosti od 142,68 odsto.

Ispod crnogorskog prosjeka razvijenosti su 19 od 24 opštine za koje je mjeren indeks razvijenosti, što govori o značajnom razvojnom jazu. Sve opštine Sjevernog regiona su u ovoj kategoriji, od kojih su ispod 50 odsto razvijenosti opštine Petnjica, Rožaje, Gusinje i Plav. U kategoriji 50-75 odsto razvijenosti, prema ovom indeksu, nalaze se opštine Andrijevica, Tuzi, Berane, Šavnik, Bijelo Polje.

U odnosu na prethodno mjerenje, povećan je broj opština bližih crnogorskom prosjeku razvijenosti, odnosno intervalu od 75 do 100 odsto, sa 7 na 10 opština - Bar, Ulcinj, Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Žabljak, Plužine, Pljevlja, Kolašin, Mojkovac, pri čemu je povećan stepen razvijenosti za Kolašin i Mojkovac, a smanjen za Bar.

Bonus video: