Đuranović: Ograničavanje marži i uvođenje radne nedjelje u trgovinama bilo bi pogubno

"Populistički potezi koji prijete da unište privredu, zaduženja koja su već bila, a tek će biti (krijući od javnosti), svakim danom sve više jasno pokazuju ko je Milojko Spajić i kakav je ekonomski stručnjak", saopštio je funkcioner GP URA

6863 pregleda 18 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Miodrag Đuranović, član Predsjedništva Građanskog pokreta URA, ocijenio je da bi ograničavanje trgovačkih marži i uvođenje radne nedjelje u trgovinama "bilo pogubno".

"Ideja o povratku radne nedjelje krupno utiče na porodicu svih radnika u trgovinama koja nedjeljom, konačno, posljednjih godina uspijeva da se skupi i provede zajedno dan. Bez dogovora sa predstavnicima zaposlenih u trgovini i poslodavcima, samovoljno, kao da prepisuje od dugogodišnjeg šefa države i DPS-a, misleći da je država njegova prćija. Koliko do juče su se glasno borili protiv, ali ih sad neki viši interesi okrenuše protiv radnika, kojih je u trgovinama desetine hiljada”, saopštio je Đuranović.

On ističe i da ideja o ograničavanju trgovačkih marži predstavlja direktno miješanje u principe tržišne ekonomije, "određivanje marži na stotine, a kod većih firmi i hiljade artikala koje će mnogima ugrožiti poslovanje".

"Pogotovo će mali i srednji trgovci biti ugroženi, a ako pogledaju bilanse, kao izuzetni ekonomisti, Spajić i Krvavac će vidjeti da je dobit sistemskih marketa 2,8 odsto od prihoda, što znači da ako predložene mjere obore maržu za 3 odsto, a to je više nego realno, poslodavci će biti nerentabilni i ne da neće imati dobit, a država porez na dobit, nego neće moći ni obaveze da servisiraju. Ako im uzmemo nekoliko procenata marže, koja je fakturna inače oko 15-tak procenata, kako će opstati??? Je li moguće da nas ne zanima mišljenje velikih poslodavaca koji zapošljavaju, daju plate i plaćaju poreze i doprinose za hiljade i hiljade radnika? Zašto ovo nijesu uradile najmoćnije države u Evropi, Njemačka, Švajcarska, Franckuska? Zato što nemaju genijalce kao što mi imamo, koji na ovaj način za kratak vremenski period mogu da zatvore mnoge firme u Crnoj Gori. Zašto se ne bi sjelo sa njima za sto i dogovorio najbolji model, kojim bi građani bili zadovoljni, a ne bi se ugrozilo poslovanje privrednika? Mi smo visokouvozna zemlja i ne možemo uticati na ogroman broj proizvoda koje uvozimo", navodi Đukanović.

Upitao je i "šta Spajić i ekipa" rade da domaću proizvodnju podignu.

"Zar nije cilj ove Vlade skidanje sa jasli države što većeg broja zaposlenih tako što ćemo motivisati preduzetnike da sami započnu biznis i tako plaćajuci poreze i doprinose dopune budžet i pomognu svojoj državi? Populistički potezi koji prijete da unište privredu, zaduženja koja su već bila, a tek će biti (krijući od javnosti), svakim danom sve više jasno pokazuju ko je Milojko Spajić i kakav je ekonomski stručnjak. Lažni car Šćepan Mali je došao iz Singapura da nas ojadi, pa će se opet bez problema tamo vratiti. On nije ni ranije, a čini se da ni sada ne želi svoju sudbinu da veže za Crnu Goru, zbog čega se očigledno ne libi da uvede državu u probleme zbog kojih će građanke i građani ispaštati decenijama”, zaključuje Đuranović.

Bonus video: