URA: Prikupljeno 6.000 potpisa u okviru kampanje "Stan za sve", potrebno da Skupština usvoji Zakon o osnivanju Fonda

"URA je već pripremila Predlog zakona u formi nacrta, a koji ćemo nakon neke vrste javne rasprave, okruglih stolova i opsežnih konsultacija i sastanaka sa svim zainteresovanim stranama predati u skupštinsku proceduru na usvajanje"

8499 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA
Ilustracija, Foto: URA

Iz Građanskog pokreta URA su kazali da su do sada prikupili 6.000 potpisa u okviru kampanje "Stan za sve", preko kojeg bi, kako su naveli, građani mogli da riješe svoje stambeno pitanje po gotovo duplo povoljnijim uslovima od onih koje trenutno diktira tržište nekretnina.

Iz URE su u saopštenju pojasnili da je inicijativa naišla na odličan odziv građana i da vjeruju u uspješnu realizaciju ove ideje kroz Skupštinu Crne Gore, dodajući da će ovim povodom organizovati široke konsulatacije sa svim relevatnim institucijama, nadležnim udruženjima, organizacijama i građanima i da su otvoreni za sve predloge, sugestije i mišljenja

"Programom osnivanja Fonda "Stan za sve" podrazumijeva se da država obezbijedi početni kapital od 20 miliona eura koji bi se isključivo koristio za izgradnju stambenih jedinica. Nakon izgradnje stanova podstanari i svi koji nemaju riješeno stambeno pitanje bi mogli da kupe stanove po cijeni koštanja izgradnje, odnosno, po duplo povoljnijim cijenama od onih koje su trenutno na tržištu nekretnina, što znači, nekih 900 eura po kvadratu", dodali su.

Pojasnili su da nakon prodaje stanova Fond bi povratio uloženo i na taj način bi u svakom trenutku raspolagao sa tih 20 miliona eura, koje bi, kako su kazali, zatim ulagao u izgradnju novih stambenih jedinica.

"Država bi time sa 20 miliona eura omogućila u svega par godina da na hiljade naših građanki i građana dobije svoj krov nad glavom. Država bi kasnije postepeno mogla i da povećava sredstva Fonda, a naš predlog će biti da se dodatna sredstva obezbijeđuju na osnovu Zakona o nelegalno stečenoj imovini, koji Crna Gora mora usvojiti kako bi se na adekvatniji način obračunala sa organizovanim kriminalom i korupcijom", dodali su.

Prema njihovim riječima sve što je potrebno da bi ovaj program zaživio je da se u Skupštini Crne Gore usvoji Zakon o osnivanju Fonda “Stan za sve” "URA je već pripremila Predlog zakona u formi nacrta, a koji ćemo nakon neke vrste javne rasprave, okruglih stolova i opsežnih konsultacija i sastanaka sa svim zainteresovanim stranama predati u skupštinsku proceduru na usvajanje", zaključili su.

Bonus video: