Glasanja o Brskovu odloženo za srijedu

Radna grupa ima zadatak da do kraja februara donese preporuke Vladi u vezi sa koncesijom za geološka istraživanja i eksploataciju rude koja je dodijeljena 2010. godine a koju sada koristi firma "Brskovo mine"

2044 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Brskovo Mine
Foto: Brskovo Mine

Radne grupe koja razmatra dokumentaciju u vezi sa koncesijom za geološka istraživanja i eksploataciju rude na području Brskova kod Mojkovca u srijedu će glasati da li će Vladi predložiti raskid koncesionog ugovora.

Prema ranijem planu, glasanje je trebalo biti održano danas ali je odloženo zbog nanadne dokumentacije i nemogućnosti članova da se izjasne.

Radnu grupu, u kojoj se nalaze predstavnici više državnih institucija, koncesionara i nevladinog sektora, formirao je ministar enegetike i rudarstva Saša Mujović. Ona ima zadatak da do kraja februara donese preporuke Vladi u vezi sa koncesijom za geološka istraživanja i eksploataciju rude koja je dodijeljena 2010. godine a koju sada koristi firma "Brskovo mine". Iza ove kompanije nalazi se of-šor firma "Tara resources".

Do sada se za raskid ugovora izjasnila kancelarija Zaštitnice imovinsko pravnih interesa države jer smatra da je koncesionar prekršio ugovor, kao i Ministarstvo ekologije, Agencija za zaštitu životne sredine i Institut javnog zdravlja zbog toga što bi rudnik izazvao ekološke štete i ugrizio zdravlje ljudi. Prema dosadašnjim diskusijama za raskid su i dva predstavnika NVO sektora.

Predstavnici koncesionara su navode negirali navodeći da je država kršila ugovor jer nije završen detaljni prostorni plan, kao i da bi se budući rudnik pridržavao najstrožijih ekoloških propisa. Koncesionar je najavio i mogućnost pokretanja arbitražnog postupka protiv Crne Gore ako bi izgubio koncesiju kao i naknadu štete.

Bonus video: