Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Iz Elektroprivrede kažu da će sedmočlana Komisija vrednovati ponude koje su dostavila tri ponuđača

12042 pregleda 6 komentar(a)
Izbor najbolje ponude nije ograničen (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić
Izbor najbolje ponude nije ograničen (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup pogona Čeličane i Kovačnice poslale su dopunu ponude, a nakon toga slijedi pregovarački proces. To je saopšteno “Vijestima” iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Riječ je o kompaniji “8B Capital S.A.” iz Lugana, iz Švajcarske, i dva konzorcijuma, “Universal Energy” (Kina), “Energy & Industrial Management Advisory Services” (Češka) i “Neksan” (Crna Gora), kao i “Kvalitets Bygg-Uber Nordic” iz Švedske.

“Ponude bi trebalo da budu precizirane i dopunjene u skladu sa utvrđenim kriterijumima i metodologijom bodovanja. Komisija od sedam članova je formirana odmah nakon raspisivanja javnog poziva od predstavnika Ministarstva energetskog razvoja, Elektroprivrede (EPCG) i Željezare. Nakon otvaranja ponuda i sprovedenog metodološkog postupka bodovanja po utvrđenim kriterijumima, ulazi se u direktan pojedinačni pregovarački postupak sa svakim od relevantnih ponuđača, koji će, uz usaglašenost svih relevantnih institucija, utvrditi rang listu i opredijeliti dalji tok do konačne odluke”, kazali su “Vijestima” iz EPCG.

Kako su kazali, rok konačne odluke o izboru najboljeg ponuđača nije ograničen i zakupodavac zadržava pravo izbora najboljeg ponuđača nakon pojedinačnih direktnih pregovora s ponuđačima sa rang-liste.

Konzorcijum u čijem sastavu je “Neksan”, firma Miodraga Dake Davidovića, za mjesečni zakup, na period od 35 godina, nudi nešto više od 30.000 eura, a planiraju za pet godina investicije od 40 miliona eura, uz mogućnost dodatnih, kao i proizvodnju zelenih čelika i električne energije.

Švedski konzorcijum “Kvalitets Bygg-Uber Nordic” planira investiciju od 100 miliona eura, potpunu dekarbonizaciju proizvodnje, prelazak na izradu tzv. zelenih čelika i da od nikšićke fabrike naprave evropsku, po ugledu na pojedine švedske fabrike čelika.

Njihova procjena je da bi za proizvodnju u punom kapacitetu bilo neophodno 2-3 godine, a možda i do pet, kao i da je priča o pokretanju Željezare za tri-četiri mjeseca nemoguća misija. Švedski konzorcijum planira investicije od 100 miliona eura, a namjera im je da Željezaru uzmu u zakup 15 godina.

Kompanija “8B Capital S.A.” iz Švajcarske smatra da bi smanjenjem troškova za pet odsto proizvodnju povećali za 30 procenata, kao i da bi u početku pokušali da ostvare neprekidan ciklus proizvodnje u tri smjene i proizvodnju od 2.500 gotovih proizvoda mjesečno. Proizvodnju bi počeli sa 25 angažovanih radnika, da bi u šestom mjesecu zakupa taj broj bio 150, a broj radnika u proizvodnji bi se postepeno povećao. Njihov uslov je da ukoliko budu izabrani kao najbolji ponuđač, u ugovoru bude navedeno da pored oglašenog zakupa na period od pet godina, traže još pet, te da im ukoliko za tri-četiri godine pokažu da su ostvarili planirano, omogući otkup željezarinih pogona.

Rok konačne odluke o izboru najboljeg ponuđača nije ograničen i zakupodavac zadržava pravo izbora najboljeg ponuđača nakon pojedinačnih direktnih pregovora s ponuđačima sa rang-liste, kazali su iz Elektroprivrede

Prema javnom pozivu u zakup će se, koji mora biti ne manji od pet godina, između ostalog dati, u Čeličani pećna, livna, kolilna i žarna hala, a u Kovačnici mehanička i konstrukciona radionica, korišćenje prostora za parking, radionica za servisiranje i održavanje vozila, magacinski prostor...

EPCG je krajem 2022. godine otkupio imovinu Željezare od turskog vlasnika, kompanije Tosčelik, za 20 miliona eura. Pokretanja proizvodnje u pogonima Čeličane i Kovačnice pod okriljem EPCG nije bilo moguće, zbog strogih pravila o državnoj pomoći.

Bonus video: