Nekretnine u Crnoj Gori. Šta nas očekuje na tržištu nekretnina u 2024. godini

Kretanje na tržištu nekretnina, a samim time i građevinska aktivnost, će zavisiti prvenstveno od ekonomskih uslova kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori.

46351 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Estitor
Foto: Estitor

Tržište nekretnina je složena i dinamična industrija koja se stalno razvija. Iako je budućnost nepredvidiva, trenutni trendovi mogu dati uvid u to šta možemo očekivati na tržištu nekretnina u 2024. godini. Koji su ključni trendovi koji se očekuju i koji će oblikovati stambeno tržište u narednim godinama?

U trećem kvartalu 2023. godine, cijene nekretnina u Evrozoni su niže nego u trećem kvartalu 2022. godine za 2,1%. U drugom kvartalu 2023. u odnosu na isti period 2022, cijene su pale za 1,5%. Ovi podaci su preuzeti iz Eurostata, statističkog instituta Evropske unije. Najveći pad je zabilježen u Luksemburgu (-13,6%), Njemačkoj (-10,2) i Finskoj (-7%), dok je najveći porast zabiljžen u Hrvatskoj (+10,9%), Poljskoj (+9,3%) i Bugarskoj (+9,2%). Tržište nekretnina u Evrozoni je završilo prethodnu godinu u stagnaciji. Smanjio se broj transakcija i uglavnom je zaustavljen rast cijena.

Estitor
foto: Estitor

Kretanje na tržištu nekretnina, a samim time i građevinska aktivnost, će zavisiti prvenstveno od ekonomskih uslova kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori. Ako dođe do smanjenja privrednog razvoja smanjiće se i potražnja za nekretninama. To će loše uticati i na građevinski sektor. S druge strane, usporavanje inflacije i smanjenje kamatnih stopa mogli bi dovesti do povećanja potražnje, a time i povećanu građevinsku aktivnost. Kratkoročno se ne predviđa smanjenje građevinske aktivnosti, naročito u stambenoj izgradnji. Ali srednjoročno će ključnu ulogu imati ekonomska situacija u zemlji.

Kad je tržište nekretnina u pitanju postoje četiri ciklusa: rast, smirivanje ili pad, recesija i oporavak. Teško je reći koliki je vremenski period ili intenzitet svakog od ovih ciklusa, zato je teško prognozirati brzinu i intenzitet smirivanja ili pada tržišta nekretnina, usporavanje rasta cijena, odnosno njihove korekcije, pad kamatnih stopa i investicija. Pad na tržištu nekretnina treba shvatati, u sadašnjim uslovima, kao ublažavanje negativnih posljedica enormnog rasta cijena stanova u novogradnji.

Godina 2023. će se pamtiti po inflaciji, koja je u prethodnoj godini stimulisala kupce na kupovinu nekretnina kako bi zaštitili svoj novac, kao i rast kamatnih stopa, koji je malom broju kreditno sposobnih građana omogućio da kupi nekretninu. Rastu cijena prethodnih godina je doprinio i veliki priliv imigranata.

Indeks cijena nekretnina (2010-2023)
Indeks cijena nekretnina (2010-2023)foto: Estitor

Podsjetimo se, cijene stanova u Podgorici, Budvi, Tivtu, Kotoru, Baru, Herceg Novom i ostalim gradovima Crne Gore, doživjele su meteorski porast tokom pandemije, vođen faktorima kao što su velika potražnja i niska ponuda. Međutim, iznenadni porast kamatnih stopa usporio je rast tržišta kao i njegovu pristupačnost, što predstavlja izazove za sve kupce koji su u potrazi za stanom, kućom ili poslovnim prostorom.

Smirivanje tržišta se očekuje u 2024. godini i očekuje se da će trend na tržištu po prvi put poslije nekoliko godina biti negativan. Svakako, potražnja će imati odlučujuću ulogu kao i do sada.

Cijene stanova često budu nerealno visoke (vjerovatno iz straha od rasta inflacije), ali nekretnine sa realnim cijenama će uvijek naći kupca. Pretjerivanje sa cijenama dovodi do zastoja u prodaji i dovode do toga da u Crnoj Gori ne prate životni standard. Nadamo se da će realno postavljene cijene biti najvjerovatnija opcija tekuće godine, ali drastično smanjenje ne treba očekivati. Ono što je evidentno, što se tiče stanova starogradnje, posmatrajući portal za nekretnine Estitor je da su prodavci spremni spustiti cijene svojih nekretnina, što je jedini način kako bi je prodali. U slučaju da se to dogodi, vjerovatno će se povećati broj transakcija u segmentu kupoprodaje stanova.

Portal Estitor.com će u ovim ključnim trenucima biti tu za vas, jer vam neće ponuditi samo nekretnine koje se nalaze u Podgorici ili Budvi, već će obuhvatiti aktuelnu ponudu nekretnina u cijeloj Crnoj Gori.

Biti informisan o ovim predviđanjima biće od ključnog značaja za sve potencijalne kupce, prodavce i profesionalce u industriji koji se kreću kroz stambeni pejzaž koji se stalno razvija. Zato je i bitno imati dobrog vodiča, koji će vam najbolje ponude izložiti i ponuditi u samo nekoliko sekudni.

Estitor.com zato i postoji, da odgovori na sva vaša pitanja i otkloni sve vaše nedoumice. S obzirom na to da portal Estitor.com u svojoj bazi ima 90.000 oglasa nekretnina iz Crne Gore i Srbije, budite sigurni da će vaša potraga u potpunosti obuhvatiti sve ono za čemu tragate.

Prodaja stanova Podgorica

Prodaja stanova Budva

Prodaja stanova Tivat

Prodaja stanova Herceg Novi

Prodaja stanova Bar

Prodaja stanova Kotor