Metalci razgovarali sa Koprivicom: Kontaktiraće Ministarstvo rada, uključiće i resor Nika Đeljošaja

Grupa bivših radnika rudarsko-metalskog sektora, njih 50, još ne može u penziju, jer im dva mjeseca nakon usvajanja potrebnih zakona, još nije uplaćen nedostajući beneficirani radni staž

7359 pregleda 7 komentar(a)
Sa skupa ispred zgrade Vlade, Foto: Mirko Kotlaš
Sa skupa ispred zgrade Vlade, Foto: Mirko Kotlaš
Ažurirano: 28.02.2024. 12:29h

Dio bivših radnika rudarsko-metalskog sektora koji se jutros okupio pred zgradom Vlade jer još ne mogu u penzije zbog neuplaćenog nedostajućeg beneficiranog radnog staža, na razgovor je primio potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

To je "Vijestima" potvrdio predstavnik radnika Željko Peruničić.

On je naglasio da su Koprivici predstavili svoje zahtjeve i probleme, i tražili da zajednički pronađu rješenje. Koprivica će kako tvrdi Peruničić, u njihovo ime kontaktirati Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a za sjutra zakazati novi susret sa radnicima. Dodao je da će se u rješavanje njihovog problema od petka uključiti i Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Peruničić
Peruničićfoto: Mirko Kotlaš

Nakon razgovora sa Koprivicom, okupljeni pred Vladom su se razišli.

Grupa bivših radnika ovog sektora, njih 50, još ne može u penziju jer im dva mjeseca nakon usvajanja potrebnih zakona, još nije uplaćen nedostajući beneficirani radni staž. Sa ovim zakonima oni u penziju mogu otići sa 25 godina radnog staža ili najmanje 15 godina provedenih na radnim mjestima, za koja se staž računa sa uvećanim trajanjem.

Norme koje su olakšavale odlazak u penziju ranije su korišćene kada su zbog gašenja kompanije ili proizvodnje, ostajali radnici KAP-a, Željezare, Rudnika boksita, Metalca.... Slična zakonska rješenja bila su na snazi preteklih godina, kada ih je iskoristilo oko šest hiljada radnika, ali ih tada ova posljednja grupa nije mogla iskoristiti.

Radnici su jutros pred Vladu došli i zahtijevali sastanak sa sa šefom Kabineta premijera Brankom Krvavcem i potpredsjednikom Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksom Bečićem. Peruničić je kazao da su Krvavac i Bečić upoznati sa problematikom u kojoj se radnici nalaze, pa zbog toga žele da pronađu rješenje.

Peruničić je prethodno pojasnio da je za ove radnike usvojen lex specialis krajem 2023, ali da je zakon ograničenog trajanja zbog čega žele ubrzanje potrebnih procedura.

"Nama je preostalo jedino da se okupimo i probamo da razgovaramo. Mislim da je ovdje potrebno samo pet minuta dobre volje i razgovora da se problem riješi i da ovi ljudi, ono što su zaradili valorizuju i ostvare svoje pravo", naveo je Peruničić.

Bivši radnici rudarsko-metalskog sektora su se iz istog razloga prošle sedmice okupili pred zgradom Ministarstva rada i socijalnog staranja, ali ih resorna ministarka Naida Nišić nije primila.

Osim ove grupe radnika, pred Vladom su danas bili i bivši zaposleni "Radoja Dakića".

Bonus video: