Koordinacioni tim za Milošev krš: Komisija odbila elaborat, Agencija za zaštitu životne sredine donosi konačnu odluku

"U slučaju Miloševa krša stali smo i mi, udruženi mještani vše sela, pa je možda položaj Komisije i Agencije donekle bio lakši. Podsjećamo da smo na pomenuti elaborat, zajedno s prijateljima, podnijeli oko 40 pisanih primjedbi i radovali se njihovoj evaluaciji"

3938 pregleda 1 komentar(a)
Milošev krš, Foto: Koordinacioni tim za Milošev krš
Milošev krš, Foto: Koordinacioni tim za Milošev krš

Komisija za ocjenu elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat kamenoloma Milošev krš, kod Cetinja, odbila je elaborat, saopšteno je iz Koordinacionog tima za Milošev krš.

"U dopisu Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore od 26.2.2024. dostavljen je Izvještaj komisije od 21.2.2024. Tu je objašnjeno kako koncesionar, iako mu je Komisija dala dodatni rok, nije dostavio traženu dokumentaciju: odobrenja i saglasnosti nadležnih institucija za izmještanje dalekovoda i saglasnost Prijestonice Cetinje o davanju lokalnog puta na korišćenje. Komisija u zaključku predlaže Agenciji 'da donese odluku o odbijanju saglasnosti na Elaborat'. Tako je diskvalifikovan cijeli koncesioni projekat i elaborat, koji, ako smo dobro shvatili, zbog nedostatka pomenute dokumentacije, nije ni stigao na ocjenu. Preostaje još da Agencija donese konačnu odluku, vjerujemo, u skladu sa zaključkom Komisije", navodi se u saopštenju.

Oni su objasnili da će elaborat tako biti definitivno odbijen, a projekat, vjeruju, zauvijek stopiran.

"Dok čekamo taj finalni potez, želimo da uputimo snažnu podršku ljudima u Agenciji i direktoru Milanu Gazdiću, koji su, kako nezvanično saznajemo, svakodnevno izloženi pritiscima s raznih strana, od privrede do politike, izvana i iznutra, od koncesionara do države. Želimo im da istraju u odbrani institucije, u interesu države, društva i narednih generacija. I neka ovu podršku ne doživljavaju kao još jedan vid pritiska. Ne, ovo je iskreno i od srca. Nakon iskustva s Miloševim kršem mnogo bolje razumijemo važnost i odgovornost Agencije. Zaštita prirode, prostora, voda, vazduha, života na operativnom i strateškom planu – za to je u Crnoj Gori potrebno mnogo hrabrosti. A vidjeli smo usput i mnoge sistemske greške i zakonske nedostatke, kojima se ignoriše lokalna zajednica, a procjena uticaja na životnu sredinu stavlja na kraj", piše u saopštenju.

Milošev krš
foto: Koordinacioni tim za Milošev krš

"Tako je Agencija dobila ulogu posljednje prepreke za 'prvu lopatu' i realizaciju milionskih projekata, višedecenijskih koncesija, koje nose moćni interesi. Agencija staje na crtu tim silnim apetitima. U slučaju Miloševa krša stali smo i mi, udruženi mještani vše sela, pa je možda položaj Komisije i Agencije donekle bio lakši. Podsjećamo da smo na pomenuti elaborat, zajedno s prijateljima, podnijeli oko 40 pisanih primjedbi i radovali se njihovoj evaluaciji. Umjesto toga, još bolje, radujemo se ovoj pobjedi i želimo javno da zahvalimo svima koji su nam pomogli. U ime Koordinacionog tima za Milošev krš mjesnih zajednica Bokovo, Đinovići i Kosijeri želimo da se zahvalimo saborcima i prijateljima, Bokovljanima, Đinovićima, Kosijerima, Ulićima, Markovdoljanima, Mikulićima, Tomićima, Orašanima, Štitarima, Cetinjanima i svima koji su pomogli da odbijemo kamenolom od naših sela, da sačuvamo okolinu, vazduh, zdravlje, živi svijet, imovinu, naš put i šansu za održivi razvoj i oživljavanje šireg regiona pod Soko gradom", zaključuje se.

Bonus video: