NVO Buša: Agrobudžetom povećati premije za očuvanje najugroženijih autohtonih vrsta domaćih životinja

Predložili su ministru poljoprivrede da se oformi komisija koja bi obišla sva upisana grla za premiju 2024. godine i u komisiju uključe i njihovi predstavnici

2106 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: NVO Buša
Ilustracija, Foto: NVO Buša

Nevladina organizacija (NVO) Buša iz Herceg Novog tražila je od Ministarstva poljoprivrede da u ovogodišnjem agrobudžetu nađe prostor za povećanje premije za očuvanje najugroženijih autohtonih vrsta domaćih životinja, posebno goveda rase buša i ovaca rase zetska žuja.

Iz ove NVO "Vijestima" su rekli da su se prošle sedmice sastali sa ministrom poljoprivrede Vladimirom Jokovićem i upoznali ga sa stanjem u ovoj oblasti, koje je, kako su kazali, više nego alarmantno.

"Najkritičnije stanje i najugroženiji su goveče rase buša i ovca zetska žuja. Potrebno je preduzeti hitne mjere na njihovom očuvanju", kazali su iz NVO.

Predložili su ministru da se oformi komisija koja bi obišla sva upisana grla za premiju 2024. godine i u komisiju uključe i njihovi predstavnici koji, kako tvrde, imaju adekvatno znanje iz ove oblasti.

"Ukloniti grla koja ne odgovaraju rasi, a već se nalaze na spiskovima za premiju jer je poznato da su do sada premije dobijali farmeri koji nisu imali adekvatna grla kao tipične predstavnike te rase".

Predlažu da se premije za buše povećaju, kao što su to uradile zemlje u regionu, Srbija i Hrvatska.

Smatraju da iznos premije za bušu po kategorijama u 2024. godini treba da bude 400 eura za grla starija od dvije godine, 240 eura za grla starosti od šest mjeseci do dvije godine i 160 eura za grla starosti do šest mjeseci.

"Da se odobri pravo na premiju rase buše bez obzira na brojno stanje svim vlasnicima grla ako ta grla ispunjavaju sve standarde rase, bilo da je jedno ili više, ako vlasnik ima jedno ili dva grla koja ispunjavaju kriterijume neophodno je da se ta grla sjemene sjemenom rase buša i priloži potvrda veterinara o osjemenjavanja kao dokaz".

Iz NVO Buša upozoravaju da je ostalo samo jedno stado zetske žuje i da premiju treba povećati na 50 eura po grlu.

Dodaju da je i balkanska koza ugrožena vrsta u Crnoj Gori i njeno brojno stanje je jako loše. U 2021. godini evidentirana su samo dva stada za premiju.

Podsjećaju da je Ministarstvo u prošloj godini za očuvanje genetskih resursa opredijelilo 100.000 eura iz budžeta, a uvidom u dokumentaciju vidi se da su za genetske resurse dali 38 hiljada eura.

"Iz navedenog se vidi da je ostalo neraspoređeno 62.000 eura. Za ovu godinu za ovce, koze, magarci izdvojeno je 23.310 eura. Za buše je izdvojeno 41.690 eura. Kvalitetnom raspodjelom bilo je novca da za isplatu po našem predlogu – po kategrijama krave, junice, telad, ukupno 69.000 eura i ostaje 31 hiljada eura, a sve ostalo je potrebno 23.000. Sve zajedno je 92.310 eura ", kazali su iz NVO Buša.

Bonus video: