Bulevar od Jaza ne ulazi u kružni tok ka Tivtu

Iz Uprave za saobraćaj nijesu precizirali ko će graditi oko 100 metara nedostajuće saobraćajnice, dok su iz Opštine Tivat poručili da to parče puta neće finansirati

15346 pregleda 19 komentar(a)
Mjesto gdje se završava Bulevar na obali rječice Gradiošnice, Foto: Siniša luković
Mjesto gdje se završava Bulevar na obali rječice Gradiošnice, Foto: Siniša luković

Bulevar Tivat-Jaz kojeg gradi Uprava za saobraćaj svojim krajem prema Tivtu neće “dohvatiti” za njegovo priključenje na glavnu saobraćajnicu kroz taj grad, prije nekoliko godina sagrađenu veliku kružnu raskrsnicu u Kukuljini, već će bulevar završiti stotinak metara dalje od nje u pravcu Budve, na obali rječice Gradiošnice.

Potvrđeno je to “Vijestima” i iz Uprave za saobraćaj koja je investitor izgradnje bulevara i iz Opštine Tivat.

Za sada se pouzdano ne zna ko će i kojim novcem finansira izgradnju nedostajućih stotinak metara (dvije kolovozne trake sa obostranim trotoarima od raksrnice u Kukuljini do korita rječice Gradiošnica) kako bi se novi bulevar spojio sa kružnim tokom.

Uprava za saobraćaja je lani u avgustu počela radove na rekonstrukciji dionice Jadranske magistrale na potezu Tivat- Jaz u saobraćajnicu sa četiri trake bulevarskog tipa 16 kilometara), jer je ovo saobraćajno najopterećenija dionica puta u Crnoj Gori kojom ljeti dnevno prođe i više od 30.000 vozila. Radovi su intenzivno krenuli u januaru ove godine. Trasa prolazi preko teritorije triju opština - Tivat, Kotor i Budva. Uz rekonstrukciju će biti urađen i novi cjevovod Regionalnog vodovoda u cilju poboljšanja napajanja vodom u tri bokeljske opštine. Radove izvodi kineski konzorcijum Shandong Foreign Economic & Technical Cooperation Co., Ltd & Shandong Luqiao Group Co Ltd, čija je ponuda iznosila 53.915.261,77 eura bez PDV-a. Kreditor je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Iz Uprave za saobraćaj su kazali da kada su počeli radovi da su bili svjesni činjenice da je projektom predviđeno da ona počinje od sjeverne granice katastarske parcele 1963 KO Gradiošnica i da je tu bilo predviđeno njeno spajanje na budući gradski bulevar kroz Tivat, a ne spajanje na postojećoj raskrsnici u Kukuljini. Uprava je redakciji dostavila pozitivno mišljenje koje joj je na to projektno rješenje rekonstrukcije magistrale u pravcu Budve 31. oktrobra 2016. u vrijeme tadašnje DPS lokalne vlasti izdala Opština Tivat.

Pozitivno mišljenje na to da se bulevar ne spoji sa planiranim gradskim bulevarom na u međuvremenu sagrađenoj raskrsnici u Kukuljini, već stotinjak metara dalje na obali rječice Gradiošnice, potpisala je tadašnja v.d. sekretarka za uređenje prostora i izgradnju objekata Tamara Furtula (DPS).

Iz aktuelne tivatske uprave ističu da su ove manjkavosti oni postali svjesni tek pred prošlogodišnje potpisivanje ugovora Uprave za saobraćaj sa kineskim izvođačem radova.

“Tada je primijećeno da projektom realizacije nije uvršteno i tzv “uklapanje” bulevara Tivat - Jaz sa kružnim tokom u Gradiošnici. Opština Tivat je u stalnom kontaktu sa Upravom za saobraćaj. Prilikom projektovanja ove saobraćajnice, Opština Tivat je Upravi za saobraćaj dostavila projekat bulevara kroz Tivat, koji je Opština izradila 2020. godine, a kojim je obuhvaćena i sporna dionica od mosta preko potoka Gradiošnica do kružnog toka na ulazu u grad. Iako to nije bila obaveza lokalne uprave, projekat je sadržao i tu dionicu”, rekli su “Vijestima” u lokalnoj upravi Tivta, dodajući da će ove sedmice imati još jedan sastanak sa Upravom radi rješavanja ovog i pitanja povezivanja (izlaza/ulaza) Aerodoroma Tivat na bulevar prema Jazu.

“Vjerujemo da će se ovo pitanje rješiti na korist svih strana u projektu. U Upravi za saobraćaj su svjesni problema mogućeg saobraćajnog kolapsa, ako pitanje uklapanja pomenute dionice ne bi bilo riješeno”, poručili su iz Opštine.

Na pitanje kako će ovaj propust biti riješen iz Uprave za saobraćaj su kazali da je “budžetom za ovu godinu planiran početak izgradnje bulevara u Tivtu” i da je investitor izrade projektne dokumentacije za tu saobraćajnicu lokalna uprava. Nisu precizno odgovorili na pitanje koliko će koštati izgradnja tih nedostajućih stotinjak metara, ko će je finansirati i kada će ti radovi započeti. Orijentaciono, to nedostajuće parče bi, imajući u vidi aktuelnu cijenu bulevara prema Jazu, koštalo oko 650.000 eura.

Iz Opštine nisu mogli da kažu kada će krenuti izgradnja ovog nedostajućeg dijela saobraćajnice, ali su poručili da grad to sigurno neće finansirati i da ovogodišnjim budžetom nijesu planirali novac za to, te da su Uprava i Ministarstvo saobraćaja ovogodišnjim budžetom planirali novac za početak gradnje bulevara kroz Tivat i to za radove i eksproprijaciju, a sve na osnovu postojećeg projekta iz 2020. godine.

“Po saznanjima Opštine Tivat, Uprava za saobraćaj će sredstva za izgradnju sporne dionice obezbijediti iz ovih sredstava, eventualno iz sredstava odvojenih za bulevar Jaz – Tivat”, objasnili su iz lokalne uprave.

Bonus video: