Putnici povratak iz Ljubljane čekali 48 sati, avion "To Montenegra" popravljen i vraćen u promet

"Riječ je o manjem kvaru na elektoinstalacijama u sistemu komandi leta vezanih za rad kontrolne površine-predkrilca, tzv. slat. U skladu sa najvišim sigurnosnim standardima, naš avion je zbog pomenutog kvara bio prizemljen, nakon čega je tehnička služba kompanije otpočela sa detekcijom i nakon se pristupilo se nabavci novog dijela i njegovoj zamjeni", kazali su iz državnog "To Montenegra"

13351 pregleda 9 komentar(a)
Jedan od aviona To Montenegra, Foto: Boris Pejović
Jedan od aviona To Montenegra, Foto: Boris Pejović

Avion "To Montenegra" koji zbog kvara u ponedjeljak nije poletjeo iz Ljubljane za Podgoricu, popravljen je i pušten u saobraćaj, potvrdili su "Vijestima" iz ove nacionalne avio-kompanije.

Ovaj avion je u ponedjeljak 26. februara oko 12 časova, trebao da krene iz Slovenije ka Crnoj Gori, pri čemu se očekivalo da na podgorićki Aerodrom sleti oko 13 časova. To se ipak nije desilo, kako su ranije saopštili iz "To Montenegra", zbog manjeg tehničkog kvara.

"Vijestima" je dio putnika potvrdio da je povratni let iz Ljubljane organizovan u srijedu 28. februara, te da su dvije noći proveli u tamošnjem hostelu. Dio rodbine putnika je u utorak otišao na podgorički aerodrom, kako bi se direktno informisali o problemima sa ovim letom a redakciji su tada kazali, da im je rečeno da se radi o velikom kvaru.

"Riječ je o manjem kvaru na elektoinstalacijama u sistemu komandi leta vezanih za rad kontrolne površine-predkrilca, tzv. slat. U skladu sa najvišim sigurnosnim standardima, naš avion je zbog pomenutog kvara bio prizemljen, nakon čega je tehnička služba kompanije otpočela sa detekcijom kvara i nakon što je kvar detektovan pristupilo se nabavci novog dijela i njegovoj zamjeni", pojasnili su iz "To Montenegra".

Naglasili su da je kvar na avionu "Embraer195" otklonjen i da je pušten u saobraćaj.

"Prema zvaničnim podacima proizvođača aviona Embraer, procenat pouzdanosti polijetanja po planu letenja, sa aspekta tehničke ispravnosti vazduhoplova (Technical schedule dispatch reliability), naše kompanije iznosi oko 99%, što nas svrstava među lidere u svijetu za ovaj tip vazduhoplova", naglasili su iz "To Montenegra".

Bonus video: