Koncesionar rudnika Brskovo tvrdi da su zaključci radne grupe suprotni Vladinim odlukama

Vladina Radna grupa za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca u srijedu je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru “Brskovo Mine” više ne produžava koncesija izdata 2010. godine

4655 pregleda 1 komentar(a)
Sa jedne od sjednica radne grupe, Foto: Mirko Kotlaš
Sa jedne od sjednica radne grupe, Foto: Mirko Kotlaš

Argumenti koje je radna grupa predložila za prekid koncesionog ugovora koji država ima sa kompanijom “Brskovo Mine” su faktički netačni, ne korespondiraju sa zakonom, i neusklađeni sa Vladinom politikom vođenom tokom protekle četiri godine.

Ovo je saopšteno juče “Vijestima” iz kompanije “Tara Resources AG” koja je vlasnik “Brskovo Mine”.

Vladina Radna grupa za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca u srijedu je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru “Brskovo Mine” više ne produžava koncesija izdata 2010. godine.

“Kompanija Tara Resources” je dobila pravo na koncesiju 2018. godine i od tada uložila značajna sredstva kako bi ispunila sve svoje obaveze istraživanja, koje je Vlada potvrdila da su ispunjene u junu 2019. godine. Od tada, kompanija čeka više od četiri godine da Vlada ispuni obaveze u procesu prostornog planiranja kako bi izdala urbanističko-tehničke uslove, kako bi kompanija kompletirala i predala rudarski projekat i studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu. Vlada je započela ovaj proces prostornog planiranja 2021. godine i usvojila nacrt prostornog plana u aprilu 2023. godine, ali je proces zastao u julu 2023. godine, bez krivice kompanije”, naveli su iz ove firme.

Kako su dodali Vlada je već dva puta produžila rokove u koncesionom ugovoru zbog kašnjenja u završavanju procesa prostornog planiranja, budući da koncesioni ugovor ima klauzulu koja uzima u obzir kašnjenja administracije.

“Međuresorna Vladina radna grupa preporučila je Vladi da ponovo produži koncesioni ugovor zbog ovih kašnjenja u oktobru prošle godine, kao i da počne sa naplatom koncesione naknade. Vlada je zatražila koncesionu naknadu od 650.000 eura, a kompanija ju je platila u januaru, ali produženja roka nije bilo”, saopšteno je iz kompanije.

Bonus video: