Spajić će se o Brskovu dodatno konsultovati sa međunarodnim pravnim kućama

"Svi se zalažemo za raskidanje koncesija za Brskovo i razumijemo iskrenu želju ministra enegetike, ali je bitan način rada", kazao je Spajić

38553 pregleda 64 reakcija 33 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od prethodnih sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 01.03.2024. 20:43h

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici nije imala kompletnu dokumentaciju u vezi sa mogućim raskidom koncesionog ugovora sa kompanijom "Brskovo mine", zbog čega se to nije ni našlo na dnevnom redu.

Prema nezvaničnim informacijam Vijesti, Vlada će tražiti dodatne analize o mogućoj šteti koju bi pretrpjela država ako bi koncesionar zbog raskida ugovora pokrenuo arbitražu ili tužbu.

Premijer Milojko Spajić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, komentarišući situaciju sa rudnikom Brskovo rekao da će se o tom projektu dodatno konsultovati sa međunarodnim pravnim kućama.

"Svi se zalažemo za raskidanje koncesija za Brskovo i razumijemo iskrenu želju ministra enegetike, ali je bitan način rada", kazao je Spajić.

On je istakao da bi raskid ugovora mogao da nanese fiskalnu štetu.

Radna grupa za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca u srijedu je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru “Brskovo Mine” više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta mijenjani.

Prema informacijama “Vijesti”, protiv produženja koncesije glasali su predstavnici državnih institucija Kancelarije zaštitnice državnih imovinsko-pravnih interesa, Agencije za zaštitu životne sredine, Instituta za javno zdravlje, Geološkog zavoda, ministarstava energetike i rudarstva i ekologije, kao i predstavnici nevladinog sektora.

Za produženje koncesije bila su dva predstavnika koncesionara, dok je predstavnica Ministarstva finansija bila uzdržana uz obrazloženje da nisu mogli uraditi analizu potencijalne štete po državu ako koncesije bude raskinuta a koncesionar tuži državu tražeći obeštećenje.

Napomena: Vijesti su nenamjerno prenijele informaciju da je rasprava o rudniku Brskovo povučena sa dnevnog reda sjednice Vlade. Zbog nenamjerne greške izvinjavamo se čitaocima.

Bonus video: