Vlast neće saslušanje Spajića o "Evropi sad 2" jer taj program ne postoji

Dogovoreno da se od kolegijuma predsjednika Skupštine traži mišljenje da li većina može spriječiti opoziciju da traži kontrolna saslušanja

30078 pregleda 43 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije glasao o tome da li će održati kontrolno saslušanje predsjednika Vlade Milojka Spajića i ministra finansija Novice Vukovića, na temu "Upoznavanje sa dokumentima o načinima sprovođenja najavljenih ekonomskih reformi kroz program Evropa sad 2.0", jer su poslanici parlamentarne većine odbili da opoziciji priznaju pravo da se na njen predlog mogu održati dva kontrolna saslušanja u toku proljetnjog zasjedanja, što predviđa poslovnik.

Obrazloženje predstavnika vlasti je bilo da premijer i ministri ne mogu odgovarati na pitanja koja se odnose na program koji ne postoji jer "Evropa sad 2" nije objavljen, kao i da je sporno da li se o predlogu opozicije glasa ili se samo prihvata. Tokom rasprave svi poslanici većine bili su protiv saslušanja i najavljivali da će tako i glasati.

Tako da je prihvaćen predlog predsjednika odbora Mirsada Nurkovića (BS) da se zatraži mišljenje kolegijuma Skupštine koji će biti održan u ponedjeljak, nakon čega će odbor nastaviti sjednicu.

Poslanik DPS-a Nikola Milović kazao je da je saslušanje predsjednika Vlade i ministra finansija o najavljenih ekonomskiim reformama kroz program Evropa sad 2, neophodno kako bi se javnost konačno upoznala o njemu.

"Šta da kažemo javnosti kada ni ovdje prisutni predstavnici većine ništa ne znaju o ovom programu osim o njegovim ciljevima, o njegovoj realizaciji još niko ništa ne zna", kazao je Milović.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović kazala je da je tačno da ovoj program niko nije vidio ni od poslanika parlamentarne većine.

"Tačno je i da nam je rečeno da ćemo na kraju prvog kvartala ili početkom drugog kvartala ove godine imati fiskalnu strategiju u kojoj će se naći set izmjena 50 zakona, na osnovu kojih ćemo vidjeti na koji način će se ostvariti program Evropa sad 2", kazala je Popović.

On je navela da je uvijek bila principijalna u politici i da i sada može reći da je zabrinuta jer ne zna kako će se ostvariti Evropa sad 2.

"Smatram da treba da sačekamo da bi vidjeli koji će zakoni biti u fiskalnoj strategiji i na koji način će se sprovoditi. To će se svakako primjenjivati od januara naredne godine", kazala je Popović.

On je navele da nema ništa protiv da se saslušanje održi kada taj plan bude objevljen i kada se budu znali detalji.

Poslanik URA Miloš Konatar kazao je da je ovo prvi put da od poslanika parlamentarne većine dobiju potvrdu da nisu dobili program Evropa sad 2. Naveo je i da ne vidi argumentaciju na osnovu kojeg bi neko glasao protiv saslušanja.

"Ne mogu da shvatim da poslanici mogu da glasaju da imaju manje podataka i informacija", kazao je Konatar.

Poslanik NOVE Dejan Đurović je kazao da je program Evropa sad 2 samo politički program Pokreta Evropa sad, i da on ne postoji kao Vladin i državni program i da zbog toga ne mogu ni postavljati pitanja premijeru i ministru finansija.

"Onog renutka kada to bude zvanični program, ja ću glasati za to. Da ispitujem premijera o njegovom programu neću", kazao je Đurović.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je kazao da poslovnik Skupštine garantuje opoziciji mogućnost parlamentarne kontrole vlasti, tako što predviđa da trećina članova dva putu u toku redovnog zasjedanja, što je četiri puta godišnje, može tražiti kontrolno saslušanje i da vlast to ne može da im ospori. On je naveo i da u prethodnim sazivima kada je sadašnja vlast bila opozicija nije bilo osporavanja ovog prava.

Mugoša je naveo i da se ovdje najavljuje izmjene 50 zakona a da se sprečava da poslanici o tome pitaju premijera.

Popović je kazala da niko ne uskraćuje pravo opoziciji da traži kontrolno saslušanje ali da o tome odlučuje odbor većinom, kao i da njoj nije problem saslušanja već termin.

Mugoša je odgovorio da se ovim obesmišljava norma opozicione kontrole vlasti.

Tonći Janović je Pokreta Evropa sad je kazao da program Evropa sad očigledno postoji jer su minimalne penzije već povećane na 450 eura, i da je to prvi korak.

"Ovdje je riječ o političkom marketingu opozicije kao i opstrukciji rada i vremena premijera i ministara", kazao je Janović.

Odbor je na kraju odlučio i da isto pitanje upiti kolegijumu parlamenta i povodom zatraženog saslušanja ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića na temu: ,,Finansijsko stanje i poslovanje Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS, u kontekstu negativnih nalaza DRI“.

Bonus video: