Održavanje željezničkih voznih sredstava se gasi, Odbor bira izvršnog direktora

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva kazali da nije bilo potrebe za novim imenovanjem jer će preduzeće biti spojeno sa Željezničkim prevozom Iz OŽVS-a poručuju da je direktor potreban da bi sproveo spajanje

34110 pregleda 2 komentar(a)
Spajanje nužno da bi se izbjegao stečaj (ilustracija), Foto: Održavanje željezničkih voznih sredstava
Spajanje nužno da bi se izbjegao stečaj (ilustracija), Foto: Održavanje željezničkih voznih sredstava

Odbor direktora državnog preduzeća Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) prije tri dana je za izvršnog direktora imenovao dosadašnjeg vršioca dužnosti (v. d.) ove funkcije Gorana Đurkovića, iako će u narednim mjesecima ova firma biti pripojena matičnom Željezničkom prevozu (ŽPCG).

Javni konkurs za ovu poziciju raspisan je 23. januara ove godine i trajao je 15 dana. Đurković je bio na poziciji v.d-a od sredine januara ove godine i na to mjesto je došao nakon što je dotadašnja izvršna direktorka Dragana Lukšić imenovana za pomoćnika ministra saobraćaja i pomorstva za željeznički saobraćaj.

U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva (MSP) kojim rukovodi ministar Filipa Radulovića za “Vijesti” su kazali da ovaj potez smatraju ishitrenim i da ne vide potrebu za prelaskom direktora u puni mandat s obzirom da će se kroz pola godine ova kompanija spojiti sa ŽPCG-om.

Iz Ministarstva su poručili da Đurković sigurno neće biti na toj poziciji nakon spajanja dvaju firmi, već da će njome rukovoditi izvršni direktor ŽPCG koji bude u tom trenutku na toj poziciji. Sada ovom firmom rukovodi Ilinka Pavićević, a novi Odbor direktora koji treba da bude izabran na vanrednoj Skupštini akcionara ŽPCG -a odlučiće da li će ona biti smijenjena ili će ostati na toj poziciji.

Iz Odbora direktora OŽVS za “Vijesti” kažu da je proces pripajanja u toku i da može da potraje nekoliko mjeseci, te da neko taj proces mora da provede i da je izvršni direktor jedna od ključnih pozicija za taj posao.

Upitan da li su pri odabiru Đurkovića konsultovali MSP, član Odbora i predstavnik manjinskih akcionara Vladan Gačević kazao je da nisu u obavezi to da rade, već da djeluju u skladu sa sopstvenim zakonskim ovlašćenjima.

“Ministarstvo je preopterećeno svim aktivnostima koje žele da sprovedu a mi smo tu da ih podržimo. Nismo u obavezi da konsultujemo ministarstvo već radimo u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima”, poručio je Gačević.

Vladan Gačević
Vladan Gačevićfoto: Privatna arhiva

O pripajanju OŽVS matičnoj ŽPCG govori se već neko vrijeme, a proces je ozvaničen sredinom februara, kada je usvojena odluka na sjednici Vlade. Radulović je više puta naglasio da je postupak potreban jer će u suprotnom, OŽVS završiti u stečaju i ugroziti ostatak ovog sektora.

“Doći će do prekvalifikacije radnih mjesta, a Đurković neće biti na toj poziciji. Nakon spajanja, na čelu firme će biti Pavićević, a u međuvremenu će se imenovati i novi Odbor direktora ŽPCG. Zbog toga kažem da je bilo ishitreno da neko pređe sa v. d. na puni mandat, s obzirom na to da za pet mjeseci ta funkcija neće postojati”, kazao je Radulović.

Naveo je da potencijalni problem može biti ako Đurković po novom ugovoru dobije otpremninu, ali da će taj iznos svakako biti manji nego da je OŽVS otišao u stečaj.

Gačević je pojasnio da je Đurković već bio zaposlen u toj kompaniji i da će po novom ugovoru moći da bira otpremninu od tri prosječne plate, koja iznosi 1,8 hiljada eura ili povratak na poziciju koja mu odgovara po kvalifikacijama. Naveo je da su razlozi za imenovanje logični, odnosno da firma i dalje radi, završava započete investicije, obezbjeđuje redovne plate, što će se dešavati kako je kazao, dok god OŽVS postoji.

“U skladu sa zakonom raspisan je javni konkurs koji je trajao 15 dana, a četiri prijave su razmatrane. Đurković je već zaposlen u firmi i to kao direktor za vučena vozila pa je jasno zaključiti da nije došlo do dovođenja direktora sa strane niti uhljebljenja određenih lovaca na pozicije, već je na čelo firme postavljen profesionalac za velikim radnim iskustvom, ali i dokazanim borcem za unapređenje poslovanja firme”, kazao je Gačević.

Ministar Radulović je najavio da neće biti otpuštanja radnika u OŽVS-u. Prema posljednjem finansijskom izvještaju iz septembra OŽVS sa 192 radnika.

Berza ne bilježi zloupotrebe sa akcijama

Ministar saobraćaja Filip Radulović je 4. februara ove godine kazao da je OŽVS pred bankrotom i najavio da će predložiti njegovo spajanje sa Željezničkim prevozom. Od tada je vrijednost akcija OŽVS na berzi povećana sa 1,22 na 1,46 eura, a to se desilo zahvaljujući samo jednoj trgovini od 150 akcija.

Mali akcionari koji bi na Skupštini akcionara OŽVS glasali protiv odluke o spajanju mogli bi da se proglase “nesaglasnim” akcionarima i da od firme zatraže da im otkupi akcije po prosječnoj cijeni koja bi bila ne berzi prije održavanja Skupštine akcionara. U analizi o spajanju preduzeća koju je uradio Ekonomski fakultet u Podgorici navedena je mogućnost da bi isplata nesaglasnih akcionara u obje kompanije mogla koštati od 720 hiljada do 2,3 miliona.

Da bi se izbjegle moguće zlouotrebe sa vještačkim povećanjem akcija, Montenegroberza u sličnim prilikama akcije kompanije, za koje postoji javna objava o mogućnosti prodaja, spajanja, razdvajanja ili nekih drugih dešavanja kada se u skladu sa zakonom akcionari mogu proglasiti “nesaglasnim”, može staviti u segment za posmatranje.

Iz Montenegroberze su kazali da od najave ministra prate naloge za kupovinu ili prodaju ovih akcija, ali da nije zabilježeno posebno veće interesovanje učesnika na tržištu.

“Imamo ukupno četiri prodajna naloga sa akcijama ove kompanije, od čega je samo jedan od 150 akcija u opsegu moguće trgovine s obzirom da za ovu kompaniju važe pravila o ograničenju dnevnog rasta. Nema predat nijedan kupovni nalog za akcije ove kompanije, što nam govori da nema prostora za spekulativne aktivnosti. Svakako će na narednoj sjednici Odbora za kotacije Montenegroberze biti razmatran predlog da se akcije ovog preduzeća stave u segment za posmatranje”, saopšteno je “Vijestima” iz Montenegroberze.

Bonus video: