Spremili novi obračun naknada za dio koncesionara crnogorskih rijeka

Pojavila se potreba da se sačini novi sporazum kojim će se urediti novi način obračuna koncesionih naknada, u skladu sa ostvarenjem prihoda po osnovu izmjenjenog ugovora o otkupu", ističe se u saopštenju Vlade

5274 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada je pripremila nove sporazume kojima će se urediti obračun koncesionih naknada za korišćenje hidroenergetskog potencijala.

Informacija o tome usvojena je na današnoj sjednici izvršne vlasti.

U informaciji se između ostalog, ističe da je kompanija "Hidroenergija Montenegro", koja ima dva zaključena ugovora o koncesiji po kojima je izgrađeno osam malih hidroelektrana na vodotocima Bistrica i Šekular, zaključila anekse ugovora o otkupu struje na tržištu 20. decembra prošle godine, kojim su izmjenjeni bitni elementi za obračun prihoda koncesionara.

"Pojavila se potreba da se sačini novi sporazum kojim će se urediti novi način obračuna koncesionih naknada, u skladu sa ostvarenjem prihoda po osnovu izmjenjenog ugovora o otkupu", ističe se u saopštenju Vlade.

Suvlasnik firme "Hidroenergija Montenegro" je do 2018. godine, sa Rankom Ubovićem bio Aleksandar Aco Mijajlović, dok su sadašnji vlasnici Ranko Radović i Oleg Obradović. Ova firma je do prije dvije godine imala siguran otkup električne energije od oko osam miliona eura godišnje, od novca kojeg plaćaju svi građani preko računa za struju. Kompanija je nakon toga istupila iz ovog sistema i prešla na berzansku prodaju struje zbog većih cijena.

Osim toga, iz Vlade su saopštili da su prihvatili Sporazum o obračunu koncesione naknade iz ugovora o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana "Jezerštica", "Bistrica", "Jelovica 1 i 2" na vodotoku Bistrica.

Prihvaćen je i kako se navodi, Sporazum o obračunu koncesione naknade iz Ugovora o koncesiji po kombinovanom DBOT aranžmanu za istraživanje vodotoka Šekularska, kao i tehno-ekonomsko korišćenje vodnog energetskog potencijala za proizvodnju električne energije u malim hidroelektranama.

Bonus video: