Novi tender za remont trajekta „Trideseti avgust”

Na prvom tenderu prošle godine, koji je takođe bio vrijedan pola miliona eura, nije podnesena nijedna prijava zainteresovanih brodogradilišta

5457 pregleda 16 komentar(a)
Na prvom tenderu nije bilo ponuda (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Na prvom tenderu nije bilo ponuda (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom raspisalo je drugi tender za remont trajekta “Trideseti avgust”, za koji je procijenjena vrijednost radova 500.000 eura sa PDV-om.

Na prvom tenderu prošle godine nije podnesena nijedna prijava zainteresovanih brodogradilišta, a vrijednost radova je bila ista koja je predviđena i novim tenderom.

Ovaj 54 godine stari trajekt, Morsko dobro je prije godinu dana u direktnom pregovaračkom postupku kupilo od privatne frime “ABM Tours” iz Neviđana za 569.000 eura. Trajekt je potom od Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama dva puta dobio privremene papire o sposobnosti za plovidbu, a koji su mu istekli 21. oktobra prošle godine od kada je povučen iz upotrebe radi remonta koji mu je neophodan kako bi dobio novi sertifikat o tehničkoj ispravnosti za plovidbu.

U odnosu na propali tender sa kraja prošle godine, u novom tenderu za remont koji bi trebalo da potraje 35 dana, donekle je promijenjena specifikacija traženih radova, pa ovog puta gotovo da uopšte nema brodoželjeznih, odnosno radova na izmjenama dotrajalih limova na trupu trajekta. Prošli put je tražena izmjena tih limova na desetak pozicija na trupu broda, uključujući i sanaciju rupe koja postoji u suvom tanku na krmenom dijelu trajekta, a tada se računalo da na “Tridesetom avgustu” treba promijeniti ukupno skoro jednu tonu limova na trupu i palubi broda.

Toga nema u specifikaciji traženih radova na aktuelnom tenderu, već su brodoželjezni radovi svedeni na uklanjanje pramčanog i krmenog tornja sa jarbolima i svjetlosnom signalizacijiom, skidanje postojećih, te izradu i ugradnju nove pramačne i krmene rape za ukrcaj vozila na trajekt, izradu novih zaštitnih boksova za hidrauliku tih rampi, te zamjenu dotrajale bokoštitnice u ukupnoj dužini od 80 metara na oba boka broda.

Planirano je i da se ugrade novi nosači i postave novi gumeni bokoštitnici na pramcu i krmi trajekta, kako bi se na taj način olakšalo njegovo pristajanje i zadržavanje uz obalu tokom ukrcaja i iskrcaja vozila u Lepetanima i Kamenarima, da se izradi kompletna nova instalacija izduva glavnih i pomoćnih motora kroz dimnjak trajekta, jer je postojeća porozna zbog čega dio izduvnih gasova ostaje u strojarnici...

Nabavku ovog trajekta po hitnom pregovaračkom postupku bez poziva za javno nadmetanje istražuje SDT.

Bonus video: