Ne odustaju od tužbe za "švajcarce”

Ukupan trošak primjene zakona o konverziji kredita u francima u eure oko 10 miliona eura
59 pregleda 1 komentar(a)
Kristof Šoen, Foto: Boris Pejović
Kristof Šoen, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.08.2017. 13:45h

Adiko banka nije odustala od tužbe protiv države Crne Gore zbog usvajanja Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Glavni izvršni direktor banke Kristof Šoen za “Vijesti” je kazao da temeljno pripremaju slučaj i da su izabrali advokatsku kancelariju koja će ih zastupati i koja je u procesu podnošenja zahtjeva za arbitražu kod ICSID-a (Internacionalni centar za rješavanje investicionih sporova) u Vašingtonu.

“Banka je u potpunosti postupila u skladu sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, izvršila konverziju i ponovni obračun kredita, te time ispoštovala sve obaveze i navedeni rok za dostavljanje ponude klijentima. Većina njih je prihvatila ponudu i potpisala Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza. Ukupan trošak koji je banka proknjižila, a koji proizilazi iz primjene zakona je oko 10 miliona eura. Efekat primjene zakona je bio značajan za banku, ali nije previše uticao na svakodnevno poslovanje i broj klijenata. Poslovni rezultati su vrlo dobri ove godine, povećali smo broj klijenata i kreditni portfelj. CHF tema je sada više pravne prirode nego ekonomske,” rekao je Šoen.

On je kazao da su ostvarili rast u ključnim poslovnim segmentima i ostvarili dobit nakon oporezivanja od preko 1,5 miliona eura za prvih šest mjeseci ove godine.

“Kampanje za depozite sa konkurentnim kamatnim stopama su dale odlične rezultate i pokazale da postoji veliko povjerenje klijenata u stabilnost banke. Siguran sam da će i druga polovina godine biti period ostvarivanja rezultata i daljeg rasta. Inovacije i unaprijeđena tehnologija su srž naše strategije. Nedavno smo predstavili i prvu bankarsku uslugu u Crnoj Gori koja se zasniva na Vajberu i učinili da osnovne bankarske usluge budu praktičnije, direktnije i efikasnije. To pokazuje proaktivan pristup koji banka ima kada su u pitanju inovacije. Daćemo sve od sebe da budemo banka koja posluje brzo i efikasno, te nastaviti da odlučno reorganizujemo i ulažemo u banku. Što se tiče spora u vezi sa CHF kreditima, nedavna presuda u korist banke potvrđuje da spor nije imao uticaja na naš poslovni rezultat,” kazao je Šoen.

Adiko banka je do prošle godine poslovala pod imenom Hipo Alpe Adria banka.

Dobit nakon oporezivanja od preko 1,5 miliona eura za prvih šest mjeseci

Na pitanje da li je ribrending koji je urađen prošle godine pozitivno uticao na poslovanje banke Šoen je odgovorio da vjeruje da je ribrending bio samo početak putovanja na kome su unaprijedili usluge, proces kreditiranja, ključne indikatore poslovanja, digitalnu ponudu i put na kome grade novu fokusiraniju i efikasniju banku.

“Mi nismo samo promijenili ime i vizuelni identitet. To je sveobuhvatna pozitivna promjena, jer predstavlja budućnost i ključan je dio naše strategije koja je prvenstveno fokusirana na poslovanje sa fizičkim licima i malim i srednjim preduzećima. Svjesni smo da se bankarstvo smatra suviše komplikovanim i sporim i želimo da to promijenimo, da ga pojednostavimo i da se fokusiramo na ključne proizvode i postizanje efikasnosti,” rekao je Šoen.

Šoen: Sami smo prijavili tužilaštvu prevaru sa kreditima

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj zbog utvrđenih nepravilnosti u jednoj od filijala Addiko banke u Podgorici gdje je odobreno ukupno 1,98 miliona eura kredita po osnovu falsifikovanih isprava Elektroprivrede i nekih drugih kompanija i državnih institucija.

Šoen je kazao da su tokom redovne interne kontrole banke u jednoj od poslovnica u Podgorici otkrili izolovan slučaj nepravilnosti u procesu odobravanja kredita.

“Sproveli smo internu istragu i odmah izvijestili nadležne organe, odnosno, počeli da sarađujemo sa policijom i Specijalnim državnim tužilaštvom, koje je ovaj slučaj ustupilo na dalje postupanje Osnovnom državnom tužilaštvu. Interno smo preduzeli disciplinske mjere i fokusirali se na unaprjeđenje i promjenu procesa. Zajedno sa dodatnim provjerama i kontrolama, težimo boljoj zaštiti od bilo kakve zloupotrebe i nadam se da će i institucije preduzeti sve mjere iz njihove nadležnosti u ovakvim slučajevima. Potencijalna šteta je u potpunosti iskazana u našim polugodišnjim rezultatima,” kazao je Šoen.

Bonus video: