Najavljene tribine o reformama penzijskog sistema

Dokument o potrebama reforme penzionog sistema pripremaju Udruženje penzionera Crne Gore 'Za život dostojan čovjeka', Pokret penzionera i šest mjesnih udruženja iz Maslina, Gorice, Jedinstva, Gornje Gorice, 19. decembra i Proletera

7220 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Bez korjenite i sveobuhvatne reforme penzijskog sistema, izmjena postojeće zakonske regulative i transformacije Fonda PIO penzioneri ne mogu računati da će se na sigurnim i pravičnim osnovama njihov materijalni položaj bitno mijenjati na bolje. I dalje će se u Vladi i njenim institucijama o egzistencijalnim pitanjima najstarije populacije odlučivati ne na osnovu realnih potreba i interesa penzionera nego zavisno od interesa samih donosioca odluka, navedeno je u zajedničkom saopštenju Udruženja penzionera Crne Gore - Za život dostojan čovjeka, Pokreta penzionera i šest mjesnih udruženja iz Podgorice: Maslina, Gorice, Jedinstva, Gornje Gorice, 19. decembra i Proletera.

Oni navode da su odlučili da u narednom periodu organizuju tribine penzionera na kojima će se govoriti o reformi penzionog sistema, zbog toga što raste intersovanje za ovu problematiku i što sve veći broj penzionerskih organizacijija i udruženja kao i pojedinaca pokazuju intersovanje i želju da aktivno učestvuju u rješavanju pitanja koja su u njihovom interesu.

"Složili smo se da je središna tačka našeg djelovanja penzioner sa svim svojim problemima, potrebama i očekivanjima, dakle građanin koji polaže pravo na život dostojan čovjeka. Pri tome imamo u vidu da se društvene i ekonomske prilike mijenjaju iz časa u čas, uslovi života takođe, danas važe određena pravila već sjutra se događa nešto drugo, promjene su najčešće sasvim neočekivane, a sve to zajedno rijetko penzionerima donosi nešto dobro. Naša iskustva govore da svi društveni subjekti koji u sferi svojih nadležnosti i interesovanja imaju penzionere i njihove potrebe i interese moraju da mijenjaju svoj odnos prema ovoj populaciji. Prije svih u kategoriji odgovornih moraju biti donosioci odluka u najvišim organima vlasti u institucijama sistema, ali i u penzionerskim udruženjima i organizacijama. Svi skupa nijesu na nivou tih obaveza niti se ponašaju u skladu sa svojim odgovornostima. To treba da se u osnovi mijenja. Nije za očekivati da će se suštinski nešto izmijeniti kao izraz dobre volje bilo koje instance u strukturi vlasti ako penzioneri ne preduzmu nešto za sebe. Kao i do sada biće da se i dalje donose odluke bez prethodne analize i stručne obrade i da se kao i do sada paušalno interveniše kao u slučaju sadašnjeg povećanja najnižih penzija sa ranijih 296 na 450 eura, a svim ostalim na osnovu usklađivanja pripalo je povećanje od svega 2,08 odsto. Da ne bi bilo nejasnoća, ocjenjujemo da je mjera zaštite standarda i zaustavljanje daljeg siromašenja penzionera sa njnižim penzijama bila humana i neophodna i donesena je u pravi čas. Ali standard pada i ostalim penzionerima i oni trpe posljedice visoke inflacije i rasta cijena osnovnih životnih namirnica što se, očigledno, teško zaustavlja, i krajnje su neopravdano izuzeti od ove mjere, kao da su građani drugog reda", navedeno je u saopštenju.

Oni smatraju i da tradicionalna penzionerska organizacija koja okuplja najveći broj penzionera nije dorasla da se ovim i sličnim pitanjima bavi znalački, stručno i efikasno na način što bi analitički i argumentovano nudila rješenja za pojedine probleme.

"Umjesto toga u radu nekih od njih prisutne su brojne nepravilnosti počev od odsustva elementarne brige za penzionere pa sve do zloupotreba po raznim osnovama. S druge strane, donosioci odluka, koje suštinski određuju opšte društveni, posebno materijalni i socijalni položaj penzionera primarno rukovode se svojim razlozima, nažalost, nerijetko i prije svega političkim, ili nekim drugim, svejedno, samo ne onim koji bi išli u prilog penzionerima i svim građanima Crne Gore na trajnijoj ili dugoročnijoj osnovi. Izgleda da je mnogima u intersu da se u svijesti penzionera održi uvjerenje da penzije zavise od države, nečije dobre volje i taj privid se stalno pothranjuje, što je pogrešno i neprihvatljivo. Znamo da su u svakom uređenom društvu stvari potpuno drukčije. Niti su penzije socijala niti milostinja, penzije su, ekvivalent za ulaganja tokom radnog vijeka nekadašnjih radnika, sadašnjih penzionera, samo što se u našim uslovima godinama unazad, kao i sada, pogrešno izračunavaju na štetu penzionera", navedeno je u saopštenju.

Oni ističu da će sva ova kao i mnoga druga pitanja poput zdravstvene zaštite, zbrinjavanje i njega bolestnih i iznemoglih, izgradnja domova za penzionere, rješavanje stambenih potreba, unapređenje sportsko-rekreativnih aktivnosti, organizovanje raznovrsnih oblika kulturnog izražavanja i sl. biti predmet njihovog intenzivnog djelovanja i angažovanja.

"U tom smislu već smo pristupili izradi dokumenata kojima će se na bazi stručnih i uporednih analiza funkcionisanja penziono-invalidskog osiguranja u drugim zemljama ponuditi relevantnim državnim organima Crne Gore naš predlog reforme kojim ćemo istovremeno u potpunosti ispoštovati zahtjev penzionera u pogledu prava na život dostojan čovjeka penzionera i potencijalnu izdašnost crnogorske privrede. Posebna pažnja biće usmjerena na rješavanje iznosa penzija njihovo regulisanje i usklađivanje. Isto tako, ima opravdanih pravnih razloga da se založimo za otklanjanje i ispravku pogrešnih računskih operacija, važecih modela i formula i pogrešnu i nedosljednu primjenu zakona i propisa na štetu penzionera u proteklom periodu. Naravno, rješenja koja ćemo ponuditi nadležnim ministarstvima i Vladi biće zasnovana na stručnim analizama i argumentima. Energično ćemo zahtijevati da se na zakonit način uredi kompletan sistem penzijskog i invalidskog osiguranja, sa jedne i donese strategija socijalnih njera za penzionere kojima je intervencija države neophodna, ali ne na štetu i sa računa, Fonda PIO, s druge strane", navedeno je u saopštenju.

Predstavnici ovih organizacija tražili su prijem kod predsjednika Vlade Milojka Spajića, predsjednika države Jakova Milatovića i predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, a na njihov zahtjev za sada je odgovorila samo ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.

"Na tim povodom upriličenom sastanku sa ministarkom razmijenili smo mišljenja i stavove po značajnim problemima sa kojima se susreću penzioneri, pri čemu je postignut visok nivo razumijevanja i saglasnost da u narednom periodu zajednički, posebno u pogledu pružanja stručne pomoći sa naše strane, tražimo rješenja. Sa čvrstim opredjeljenjem da se u naznačenom pravcu mora nastaviti, potvrdu ispravnosti naših uvjerenja zatražićemo prvo od penzionera. Otuda smatramo da je posve prikladan put ka tom cilju organizovanje tribina penzionera ili sličnih obluka razgovora i razmjene mišljenja, tako da bi sa našim stavovima, pored penzionera bila upoznata najšira javnost Crne Gore. O prvoj tribini ćemo blagovremeno obavijestiti penzionere uz poziv da nam se pridruže", navedeno je u saopštenju.

Bonus video: