Gradonačelnici četiri opštine pisali Spajiću: Vlada da završi probijanje Semolja

Tunel je dio regionalnog puta Mioska - Šavnik i od ukupno 1750 metara dužine probijeno je 460 metara prije 50 godina, nakon čega su radovi stali

13137 pregleda 24 reakcija 21 komentar(a)
Jugoslovenska narodna armija započela radove na tunelu: Semolj, Foto: Opština Šavnik
Jugoslovenska narodna armija započela radove na tunelu: Semolj, Foto: Opština Šavnik

Gradonačelnici opština Šavnik, Žabljak, Mojkovac i Kolašin uputili su pismo premijeru Milojku Spajiću i zatražili sastanak u vezi sa završetkom radova na tunelu Semolj.

Tunel je dio regionalnog puta R 21 Mioska - Šavnik i od 1750 metara dužine probijeno je svega 460 metara prije 50 godina nakon čega su radovi stali.

Predstavnici ove četiri opštine su na zajedničkom sastanku 21. februara odlučili da ponovo otvore ovo pitanje jer bi proboj tunela olakšao život lokalnom stanovništvu, omogućio bližu vezu sa auto-putem Bar - Boljare, nesmetani transport robe i putnika tokom cijele godine i bolju valorizaciju ekonomskih potencijala ovoga kraja.

Inicijativu za rješenje ovog pitanja je pokenula Opština Šavnik, kojom rukovodi gradonačelnik Jugoslav Jakić.

U pismu Spajiću, u koje su “Vijesti” imale uvid, navodi se da su se gradonačelnici Jakić, Radoš Žugić, Vesko Delić i Petko Bakić sastali 21. februara i da je jedan od zaključaka da se daje puna podrška realizaciji ovog projekta od, kako je naglašeno, istorijskog značaja za te opštine.

“Regionalni put R 21 Mioska - Šavnik je izgrađen 1975. godine od strane JNA i zamišljen je kao kao veza dva putna pravca sa sjevera Crne Gore prema primorju, bez tunela Semolj dužina puta je 52 kilometra, a kada bi put bio funkcionalan u cjelosti, bio bi najbliža veza opština sjeverozapadnog i sjeveroistočnog regiona. Za ostvarenje tog cilja je potrebno nastaviti radove na izgradnji tunela koji je započet prije 50 godina. Od planiranih 1750 metara dužine probijeno je 460 metara ukupno sa obije strane i tu se stalo. Naravno, to bi podrazumijevalo i popravke starih radova koje je zub vremena načeo, kao i one koji tek predstoje, odnosno izradu neophodne projektne dokumentacije, kao prvi korak u realizaciji ovog projekta”, navodi se u pismu.

Nakon otvaranja regionalnog puta Risan - Žabljak i auto-puta Bar - Boljare veliki dio opštine Šavnik, kao i dio opštine Kolašin, a koji raspolažu značajnim prirodnim resursima, ostao je bez adekvatne saobraćajne povezanosti sa susjednim opštinama, jer je gotovo sav tranzit usmjeren na ove putne pravce, navodi se u Inicijativi

Konstatovano je da je veoma važna uloga ovog puta i to što je on veza sa auto-putem.

“Iako je saobraćajna komunikacija znatno poboljšana izgradnjom puta Risan-Žabljak, za opštine Šavnik i Žabljak je put R 21 neophodno u potpunosti osposobiti izgradnjom tunela Semolj, kao preduslov za povećanje efikasnosti putnog pravca Mioska - Žabljak preko Boana, što ima za cilj da unaprijedi vezu opština Šavnik i Žabljak, sa opštinama Kolašin i Mojkovac i dalje Podgoricom i naj taj način doprinese dinamičnijem razvoju ovih opština i dodatno unaprijedi prostorne kapacitete opština. To bi posljedično doprinijelo i realizaciji niza malih projekata (lokalnih puteva, stočnih farmi, turustičkih kapaciteta malog obima, prenamjeni objekata seoskih škola u multifunkcionalne objekte za boravak turista, izgradnju ribnjaka itd...), čime bi se stvorila raznovrsna osnova za povećanje ekonomskog standarda lokalnog stanovništva ovih opština”, navodi se u pismu.

Probijanje tunela kroz prevoj Semolj, kako je ocijenjeno, omogućilo bi nesmetani transport ljudi i roba tokom čitave godine i otvorilo niz mogućnosti za bolju ekonomsku valorizaciju brojnih prirodnih resursa sa kojima raspolažu područja ovih opština.

“Kako u smislu intenzivne stočarske proizvodnje i plasmana hrane na turističko tržište tokom ljetnje sezone, tako i u smislu omogućavanja veće turističke posjećenosti, a posebno u smanjenom odliivu stanovništva, s obzirom na veoma lošu demografsku sliku u ovim opštinama što potvrđuju i nezvanični rezultati popisa prošle godine”, ocijenjeno je u pismu.

Zbog svega navedenog gradonačelnici predlažu organizovanje zajedničkog sastanka sa Spajićem u cilju sagledavanja mogućnosti realizacije usvojenih zaključaka i iznalaženja rješenja za njihovu realizaciju.

“Molimo vas da nas obavijestite o terminu i mjestu održavanja sastanka, shodno vašim redovnim obavezama”, zaključeno je u pismu.

Bonus video: