Poljoprivredni klaster: Sprovedeno istraživanje u saradnji sa tri mljekare, podaci u skladu s standardima EU

"Razumijemo da je važno očuvati povjerenje potrošača i želimo podijeliti relevantne informacije kako bismo rasvijetlili ovu temu"

6800 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Poljoprivredni klaster Crne Gore
Foto: Poljoprivredni klaster Crne Gore

Poljoprivredni klaster Crne Gore sproveo je istraživanje u vezi s kvalitetom sirovog kravljeg mlijeka u saradnji s tri renomirane mljekare u Crnoj Gori, saopšteno je iz te organizacije.

Oni su obratili javnosti povodom teksta "Sirovo kravlje mlijeko u CG ima šest puta više bakterija nego što je dozvoljeno u EU - daleko od standarda" Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), za koji kažu da je izazvao zabrinutost među građanima.

Oni su istakli da su svi dobijeni podaci u skladu s standardima Evropske unije (EU), obezbjeđujući, kako navode, visok nivo kvaliteta i bezbjednosti crnogorskih proizvoda od mlijeka

"Razumijemo da je važno očuvati povjerenje potrošača i želimo podijeliti relevantne informacije kako bismo rasvijetlili ovu temu", dodaje se u saopštenju, koje je potpisao predsjednik Poljoprivrednog klastera Boško Miličić.

U mljekari Miličić količina ukupno otkupljenog mlijeka je bila 375.182 litara, a 96,45 odsto otkupljene količine zadovoljava standard. Prosječna količina bakterija manje je od 100.000, dok je prosječna količina somatskih ćelija manje od 400.000.

U mljekari Nika prosječna količina bakterija iznosila je 33.459.8, a prosječna količina somatskih ćelija 54.606.4.

U mljekari Lazine prosječna količina bakterija bila je 81.981.6, dok je prosječna količina somatskih ćelija 88.824.8.

"Ovim putem želimo istaknuti našu posvećenost očuvanju bezbjednosti potrošača i kvaliteta domaćih proizvoda. Pozivamo sve medijske aktere i istraživače da pažljivo razmisle prije plasiranja informacija koje bi mogle uticati na javnost i stvoriti nepovjerenje među našim sugrađanima u vezi s kvalitetom domaćih proizvoda. Nadamo se da će ove informacije doprineti razumijevanju situacije i ojačati povjerenje građana u domaće proizvode od mlijeka", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: