Lekić: Posao Rudnika i "Tatiusa" bio dobar, Ječmenica pokušava da glumi "generala poslije bitke"

Bivši direktor Rudnika uglja tvrdi da odbornik DPS-a pokazuje neznanje u vezi sa prodajom uglja firmi iz Srbije

17067 pregleda 48 reakcija 31 komentar(a)
Ulagali napore za veći plasman uglja: Milan Lekić, Foto: Rudnik uglja
Ulagali napore za veći plasman uglja: Milan Lekić, Foto: Rudnik uglja

Poslanik Nove srpske demokratije i bivši izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić tvrdi da odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini opštine Pljevlja Saša Ječmenica koristi brutalne neistine i pokazuje svoje neznanje kada je u pitanju planirana prodaja uglja firmama “Energy Industrial” i “Tatius”.

“Ječmenica pokušava da glumi “generala poslije bitke”, pa tako uz “naknadnu pamet” pokušava da ocrni naš pokušaj da se pomogne Pljevljima i Crnoj Gori, za razliku od tridesetogodišnje vladavine DPS-a koja je opustošila i ono što je prije njih postojalo”, kazao je Lekić “Vijestima”.

Ječmenica je prošle sedmice pozvao tužilaštvo ida ispita ugovor koji je Lekić na period od šest godina potpisao sa firmom “Tatius Balkan” iz Beograda o isporuci većih količina uglja. Odbornik DPS-a tvrdi da je taj ugovor potpisan dan nakon što su tu firmu u Beogradu osnovali supruga Ukrajinca Oleksandera Petrošenka i Lekićev rođak Nikola Ljiljanić.

“RUP je u maju 2023. potpisao ugovor sa Elektroprivredom Srbije (EPS) o prodaji uglja. Međutim, ono što je mene ponukalo da razmišljam u ovom provcu jeste izjava Lekića u Skupštini Crne Gore, da se biznis ne radi sa državnim već sa privatnim firmama. Takođe, i predstavljanje Oleksandera Petrošenka kao najboljeg investitora u zadnjih deset godina koji se pojavio u Pljevljima, i nakon saznanja da je taj investitor nestao i ne pojavljuje se u opštini Pljevlja iako je uložio značajna sredstva u fabriku za briketiranje ugljene prašine. Moja su saznanja da je ta firma “Enerdži holding” u blokadi računa od 35.000 eura već duže vrijeme i da je ostao dužan svim dobavljačima naročito RUP-u, i “Kastelo Montenegro” kao dvije državne kompanije koje su ušle u poslovne odnose sa Ukrajincem. Bitno je da je u momentu kada on započinje poslovanje u Pljevljima sa obje te kompanije rukovodi bračni par Lekić”, kazao je “Vijestima” Ječmenica.

Lekić poručuje da je Ječmenica zaboravio da je njegova partija uspješno vodila kriminalnu politiku čiji je rezultat bilo otpuštanje 11 hiljada pljevaljskih radnika, uništenje “Vektre Jakić” i brojnih drugih preduzeća koja su imala tužnu sudbinu da njima upravlja DPS.

Lekić je pojasnio da se prilikom potpisivanja ugovora nisu vodili imenima tih firmi, niti time ko je njihov izvršni direktor, već su imali plemenitu namjeru da stvore nova radna mjesta, zaposle građane Pljevlja i stvore korist za RUP, Opštinu Pljevlja i Crnu Goru.

“Okolnosti i informacije koje smo tada imali, dijametralno su suprotne od informacija kojima danas raspolažemo. Vlasnik firme “Energy Industrial” Oleksandar Petrošenko je u momentu potpisivanja ugovora sa RUP-om imao ogromna ulaganja u projekat proizvodnje peleta i briketa od uglja. Predstavnici RUP-a su obilazili radove i ulaganja, a svi su očekivali desetine novih radnih mjesta u Pljevljima”, kazao je Lekić.

U takvim okolnostima, ističe on, svi napori rukovodstva Rudnika bili su usmjereni na veći plasman uglja u iščekivanju ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, projektovanog trajanja do osam mjeseci, tokom kojih bi Rudnik mogao doći u problem nemogućnosti prodaje uglja samoj TE.

“Upravo vođeni tom mišlju, vjerovali smo da će realizacija projekta proizvodnje peleta i briketa od uglja obezbijediti veliku korist, te su upravo i zbog toga potpisani navedeni ugovori, sa najboljom namjerom i pozitivnim očekivanjima”, rekao je Lekić.

Tvrdi da nerealizacija tih ugovora nije prouzrokovala nikakvu štetu za RUP.

“Jer najveća pljevaljska kompanija ima stotine ugovora za prodaju, a njihova realizacija zavisi od uslova tržišta u trenucima realizacije i samim tim prodaja postaje posljedica tržišta, gdje su okolnosti objektivne i ne nanose štetu Rudniku u smislu bilo čije odgovornosti. Važno je dodati da se vrijedna oprema, kao i veća količina od preko 100 tona peleta u vlasništvu dužnika nalazi u proizvodnoj hali, te će se nenaplaćeno potraživanje Rudnika od oko 15 hiljada eura moći naplatiti u propisanom postupku”, tvrdi Lekić.

Bonus video: