Janović: Do 2026. na naplatu stiže preko 1,5 milijardi eura starih dugova

Prema Janovićevim riječima, država Crna Gora je do 2020. dugovala četiri milijarde eura, što je 103 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je 2021. godine Milojko Spajić, koji je tada bio ministar finansija, u trezoru zatekao samo 50 miliona eura

7415 pregleda 12 komentar(a)
Janović, Foto: Pokret Evropa sad
Janović, Foto: Pokret Evropa sad

Zaduženjima 43. Vlade od 100 miliona eura, po rekordnoj kamatnoj stopi od 11 odsto, nanijeta je velika šteta cjelokupnoj ekonomiji i to se više nikada neće ponoviti, poručio je poslanik pokreta Evropa sad, Tonći Janović.

"Do 2026. godine na naplatu stiže preko 1,5 milijardi eura starih dugova, što je dodatno naslijeđeno opterećenje", naveo je Janović u saopštenju.

Prema njegovim riječima, država Crna Gora je do 2020. dugovala četiri milijarde eura, što je 103 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je 2021. godine Milojko Spajić, koji je tada bio ministar finansija, u trezoru zatekao samo 50 miliona eura.

"Tada je bilo zaduženje od 750 miliona eura, ali je vraćeno 950 miliona eura. Ove godine imamo oko 450 miliona eura starih dugova na naplatu, za narednu će biti pola milijarde, a tokom 2026. oko 700 miliona eura starih kredita koje je potrebno vratiti”, precizirao je Janović.

On tvrdi da građani vjeruju Vladi premijera Spajića koja je za 100 dana, kako je naveo, unaprijedila životni standard preko 75 hiljada porodica i dodatno kreirala ambijent da do kraja godine minimalne zarade budu 700, a prosječne hiljadu eura.

Janović je podsjetio da su budžetom za ovu godinu predvidjeli zaduženje i da će tražiti kada je dobar trenutak na tržištima da se zaduže.

"Odgovorno, javno, transparentno i po najboljim rešenjima, kreditna sredstva biće namijenjena i za kapitalne projekte - nikako za penzije i ostala davanja i tekuću potrošnju, kao što je bila dosadašnja praksa. Nema valutnog rizika, nema urušavanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) i nema više nedomaćinskog trošenja novca na uštrb životnog standarda građana Crne Gore", zaključio je Janović.

Bonus video: