Milović: Rekordna kamatna stopa po kojoj se država zadužila prvi realni pokazatelj nestabilnosti javnih finansija

"Podsjećam da smo 2019. godine imali istorijski najjeftinije zaduženje Crne Gore kroz euroobveznice, kamata 2,55 odsto, rok dospjeća 10 godina, 500 miliona eura"

24118 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Milović, Foto: Boris Pejović
Milović, Foto: Boris Pejović

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović kazao je da je prvi realni pokazatelj nestabilnosti javnih finansija rekordna visina kamatne stope na euroobveznice po kojoj se država zadužila danas 7,25 odsto.

Ministarstvo finansija emitovalo je danas državne obveznice na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona dolara. Efektivna kamatna stopa po kojoj su emitovane obveznice je 7,25 odsto. Obveznice su emitovane na period od sedam godina.

Milović je kazao da je to "istorijski najskuplje zaduženje Crne Gore kroz euroobveznice".

"U istom danu se Hrvatska zadužila sa dva puta manjom kamatom, 3,375 odsto, rok dospjeća 10 godina, 1,5 milijardi eura, a tražnja bila ukupno 8,5 milijardi. Podsjećam da smo 2019. godine imali istorijski najjeftinije zaduženje Crne Gore kroz euroobveznice, kamata 2,55 odsto, rok dospjeća 10 godina, 500 miliona eura", napisao je Milović na nalogu na mreži X.

Istakao je i da više nije pitanje "po kojoj se kamatnoj stopi zadužujemo i koja je njena visina".

"Već da li će Crna Gora biti u mogućnosti da joj neko uopšte da kredit. Tajno, najskuplje i ekspertski kako smo i navikli od oslobođenja 2020 godine", kazao je Milović.

Bonus video: