Spajić: Zaključena sedmogodišnja transakcija na londonskoj berzi u iznosu od 687 miliona eura i kamatom 5,8 odsto

"Ukoliko znamo da je američka obveznica na istu ročnost 4.2 odsto, ili da je bezrizični EURIBOR na 4 odsto, razumijemo koliko su povoljni uslovi. Ovako obezbijeđen novac će se koristiti isključivo za vraćanje starih kredita kao i infrastrukturne projekte za razvoj naše države"

56671 pregleda 277 reakcija 192 komentar(a)
Spajić, Foto: Privatna arhiva
Spajić, Foto: Privatna arhiva

Premijer Milojko Spajić kazao je da je zaključena sedmogodišnja transakcija na londonskoj berzi u iznosu od 687 miliona eura i kamatnom stopom 5,8 odsto.

Spajić je prvobitno na mreži X bio objavio da je zaključena transakcija u iznosu od 650 miliona eura, što je kasnije ispravio.

"Ukoliko znamo da je američka obveznica na istu ročnost 4.2 odsto, ili da je bezrizični EURIBOR na 4 odsto, razumijemo koliko su povoljni uslovi. Ovako obezbijeđen novac će se koristiti isključivo za vraćanje starih kredita kao i infrastrukturne projekte za razvoj naše države", napisao je Spajić na mreži X.

Dodao je da se ovih dana svjedočilo "užasnim i senzacionalističkim medijskim natpisima o transakciji".

"Koji su prkosili svim pravilima londonske berze koji nalažu da transakcija nije javna dok se ne završi čitav proces, kada ta obveznica može slobodno da se trguje na berzi i da svi njeni detalji postaju dostupni svima. Uprkos tome - pojedini mediji i kvazi analitičari nisu prestajali da bombarduju javnost sa špekulacijama, poluistinama i lažnim informacijama prije završetka procesa. Upravo je takvo ponašanje koje ne postoji nigdje u civilizovanom svijetu kreiralo dosta nestabilnosti na tržištu i jako otežalo rad našem timu. Malo je država u kojima javna scena radi šačice senzacije i ogromnog primitivnog neizdrža, a ponekad i političkih interesa, radi otvoreno protiv interesa sopstvene države kao kod nas", napisao je Spajić.

Dodao je i da su znali "kakvu bitku bijemo".

"Najbitnije da je sve uspješno završeno sa nevjerovatnim rezultatima zahvaljujući sjajnom timu Ministarstva finansija. Svaka vam čast ljudi, moj duboki naklon", naveo je Spajić.

Bonus video: