Ministarstvo pomrsilo račune "Capital estatea": Stopirana gradnja na Pasjoj jami

Postupak izdavanja građevinske dozvole za depadanse sa pet zvjezdica je obustavljen, jer nijesu plaćene naknade za komunalno opremanje
231 pregleda 3 komentar(a)
Pasja jama, Foto: Vuk Lajović
Pasja jama, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.08.2017. 20:16h

Ministarstvo održivog razvoja obustavilo je budvanskoj kompaniji “Capital estate” postupak izdvanja građevinske dozvole za gradnju depadansa budućeg hotela sa pet zvjezdica na lokalitetu Pasja jama na Crvenoj glavici nadomak Svetog Stefana.

"Capital estate", čiji je osnivač kiparska kompanija ”Felixport enterprises limited“, vlasnik je tri zemljišna kompleksa od 200 hiljada kvadrata u Bečićima, Kuljačama i na Crvenoj glavici.

"Capital estate" je još u martu 2013. dobio Urbanističko-tehničke uslove, kojima je na Pasjoj jami po važećem planskom dokumentu Urbanistički projekat “Ekskluzivni turistilčki kompleks Crvena glavica” predviđena gradnja luksuznog hotela sa depadansima.

Postupak izdavanja građevinske dozvole za depadanse, kako se navodi u obrazloženju resornog ministarstva koje je objavljeno na zvaničnom sajtu, je obustavljen, jer “Capital estate” nije roku dostavio dokaz o plaćenoj naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, takozvanih komunalija Opštini Budva, kao i dokaz o plaćenoj naknade JP “Regionalni vodovod” za izgradnju regionalnog sistema vodosnabdijevanja.

Prije pola godine kiparska kompanija, "Felixport enterprises limited" je formirala tri firme, kojima je povjerila upravljanje nekretninama na području Budve. Umjesto dosadašnjeg "Capital estate" u katastarskoj evidenciji kao vlasnik kompleksa od 32 hiljade kvadrata na Crvenoj glavici uknjižena je novoformirana firma ”Crvena glavica investment”, zemljištem od 100.000 kvadrata u selu Kuljače upravlja firma "Kuljača investment", a atraktivnim kompleksom od 61 hiljade kvadrata na samoj Bečićkoj plaži” kompanija "Adriatic estate investment".

Na svim nekretninama ostala je upisana hipoteka kiparske firme na iznos od 100 miliona eura.

Firma "Capital Estate" kupila je 2006. od Opštine zemljišni kompleks od 22000 kvadrata na samoj bečićkoj plaži između sadašnjeg hotela Splendid i Naftagas, i to 6.000 kvadrata po cijeni od 210 eura po kvadratu, a dodatnih 16.000 kvadrata za 230 eura po kvadratu.

U decembru 2008., "Capital estate" je na javnoj licitaciji, od Opštine kupila 1,2 hektara na Pasjoj jami, za 3,7 miliona eura, odnosno 305 eura po kvadratu. U junu 2011. na javnoj licitaciji koju je raspisla Opština "Capital estate" je kupila tri i po hektara opštinske zemlje u selu Kuljače iznad Miločera za 1.191.365 eura, odnosno 35 eura po kvadratu.

Bonus video: