OBUSTAVLJEN POSTUPAK IZDAVANJA GRAĐEVINSKE DOZVOLE

Ministarstvo pomrsilo račune "Capital estatea": Stopirana gradnja na Pasjoj jami

Postupak izdavanja građevinske dozvole za depadanse sa pet zvjezdica je obustavljen, jer nijesu plaćene naknade za komunalno opremanje
145 pregleda 3 komentar(a)
Pasja jama, Foto: Vuk Lajović
Pasja jama, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.02.2019. 06:06h

Ministarstvo održivog razvoja obustavilo je budvanskoj kompaniji “Capital estate” postupak izdvanja građevinske dozvole za gradnju depadansa budućeg hotela sa pet zvjezdica na lokalitetu Pasja jama na Crvenoj  glavici nadomak Svetog Stefana.

"Capital estate", čiji je osnivač kiparska kompanija ”Felixport enterprises limited“, vlasnik je tri zemljišna kompleksa   od 200 hiljada kvadrata  u Bečićima, Kuljačama i na Crvenoj glavici.

"Capital estate" je još u martu 2013. dobio Urbanističko-tehničke uslove, kojima je na Pasjoj jami  po važećem planskom dokumentu  Urbanistički projekat “Ekskluzivni turistilčki kompleks Crvena glavica” predviđena gradnja luksuznog hotela sa depadansima.

Postupak izdavanja građevinske dozvole za depadanse, kako se navodi u obrazloženju resornog ministarstva koje je objavljeno na zvaničnom sajtu, je obustavljen, jer  “Capital estate” nije roku dostavio dokaz o plaćenoj naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, takozvanih komunalija Opštini Budva, kao i dokaz o plaćenoj naknade JP “Regionalni vodovod” za izgradnju regionalnog sistema vodosnabdijevanja.

Prije pola godine kiparska kompanija, "Felixport enterprises limited" je formirala tri firme, kojima je povjerila upravljanje nekretninama na području Budve. Umjesto dosadašnjeg "Capital estate" u katastarskoj evidenciji kao vlasnik  kompleksa od 32 hiljade kvadrata na Crvenoj glavici uknjižena je  novoformirana firma ”Crvena glavica investment”, zemljištem  od 100.000 kvadrata u selu Kuljače upravlja  firma "Kuljača investment", a atraktivnim kompleksom od 61 hiljade kvadrata na samoj Bečićkoj plaži” kompanija "Adriatic estate investment".

Na svim nekretninama ostala je upisana hipoteka  kiparske firme  na iznos od 100 miliona eura.  

Firma "Capital Estate" kupila je  2006. od Opštine zemljišni kompleks  od 22000  kvadrata  na samoj bečićkoj plaži između sadašnjeg hotela Splendid i Naftagas, i to 6.000 kvadrata po cijeni od 210 eura po kvadratu, a dodatnih 16.000 kvadrata  za 230 eura po kvadratu. 

U decembru 2008., "Capital estate" je na javnoj licitaciji, od Opštine kupila 1,2 hektara na Pasjoj jami, za 3,7 miliona eura, odnosno  305 eura po kvadratu. U junu 2011. na javnoj licitaciji koju je raspisla Opština "Capital estate" je kupila tri i po hektara opštinske zemlje u selu Kuljače iznad Miločera za 1.191.365 eura, odnosno 35 eura po kvadratu.