Mugoša: Ovo zaduženje će vraćati generacije koje dolaze, imamo ogroman rast neproduktivne potrošnje

"Da smo bili racionalniji, mogli smo umjesto na neproduktivne troškove, da dio usmjerimo na vraćanje dugova, da ne bi morali u ovolikom iznosu da se zadužimo"

10173 pregleda 25 reakcija 26 komentar(a)
Mugoša, Foto: Balša Rudović
Mugoša, Foto: Balša Rudović

Ovo zaduženje od 700 miliona je sa kamatama preko milijardu eura, to će vraćati generacije koje dolaze. Ja bih volio da imamo ogroman razvoj kapitalnih projekata, a imamo ogroman rast neproduktivne potrošnje. U tim fokusima trebamo govoriti o zaduženju, a ne zamajavati javnost.

To je novinarima u zgradi Skupštine opštine Cetinje rekao šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, komentarišući to što se Crna Gora juče emitovanjem državnih obveznica na Londonskoj berzi zadužila 750 miliona dolara na sedam godina, uz kamatnu stopu od 7,25 odsto.

"Na osnovu njihove priče imao sam osjećaj da svi treba da izađemo na ulicu i slavimo, da imamo vatromet... da je fantastično što smo se juče zadužili 687 miliona eura, pri čemu bi prema građanima bilo korektno da im kažemo da će sa kamatama to biti preko milijardu eura. U suštini, treba da pogledamo zašto se to koristi i kako sve to funkcioniše. Pogledajte posljednje tri i po godine nakon onog čuvenog oslobođenja Crne Gore u izvedbi onih koji su preuzeli vlast imali smo zaduženje blizu dvije milijarde eura. Sad se vratite na onu priču koliku su kritikovali prethodna zaduženja, onih koji su obnašali vlast, iako je tu naravno bilo elemenata za kritiku, ali vidite kad su oni došli na vlast da odlučuju kako smo se tako brzo dvije milijarde eura zadužili za nepune tri i po godine", kazao je Mugoša.

On je istakao da "uvijek lijepo djeluje" kad kažete da ćete zaduženje korisititi za kapitalnu infrastrukturu i za vraćanje starih dugova.

"I sad postavljam pitanje koji su to novi kapitalni projekti realizovani u prethodne tri i po godine, a da li se desilo i da oni koji su tek trebali da budu završeni i da budu u završnoj fazi realizacije i dalje kasne. Prema tome ta priča o realizaciji kapitalnih projekata je vrlo klizav teren za one koji su obnašali vlast prethodne tri i po godine", dodao je Mugoša..

Na pitanje šta ovo zaduženje predstavlja za građane i hoće li najavljeno povećanje plata da se namiruje od ovog zaduženja, Mugoša je kazao da su "njemu rekli da neće".

"...naravno tajming zaduženja, zašto toliki iznos sve to može da se dovede u vezu sa stanjem finansija, ali tu se vraćamo na drugi važan argument, kad vi objašnjavate da se zadužujete za vraćanje starih dugova. Možda tu građani misle da su se time dugovi vratili - ne, vi ste se samo opet zadužili", objasnio je on.

"Da smo tu bili racionalniji, mogli smo umjesto na neproduktivne troškove, da dio usmjerimo na vraćanje dugova, da ne bi morali u ovolikom iznosu da se zadužimo", zaključio je Mugoša.

Premijer Milojko Spajić danas je pojasnio oblik zaduženja kojeg je Ministarstvo finansija juče dogovorilo i poručio da će Crna Gora za dug po jučerašnjim državnim obveznicama od 750 miliona dolara ili 687 miliona eura plaćati hedžing agentu po kamati u eurima od 5,88 odsto, a on će kupcima obveznica isplaćivati dolarske iznose sa kamatom od 7,25 odsto.

Bonus video: