Bivši radnici Solane: Brinite o nama kao i o pticama

“Koliko još godina treba da čekamo da nam se isplate naša pošteno zarađena potraživanja, koje je neko ukrao iz naših džepova. I sve pred očima stečajne uprave”, tvrde sindikalci
51 pregleda 2 komentar(a)
Solana, Foto: Savo Prelević
Solana, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.08.2017. 18:23h

Bivši radnici ulcinjske Solane nezadovoljni su zbog najavljene mogućnosti da Javno preduzeće Nacionalni parkovi još jednu godinu uzmu pod zakup imovinu nekadašnje fabrike soli.

Radnici tvrde da stečajna uprava na taj način odugovlači sa isplatom radničkih potraživanja od oko 1,3 miliona eura i povezivanjem radnog staža za šest godina.

“Prema informacijama kojima raspolažemo, stečajna uprava ima namjeru da produži za još jednu godinu ugovor o zakupu sa JP Nacionalni parkovi. Ne ulazeći u njihove motive kao i dosadašnje poslove koje su Nacionalni parkovi izvodili na terenima Solane gdje se nijesu proslavili, samo želimo da znamo kada ćemo mi radnici, nas 70, biti izmireni”, navodi se u dopisu koje u ime sindikata potpisuju Nikola Čilingiri i Veselin Mitrović.

Oni podsjećaju da je stečajna uprava prvo procijenila Solanu na 275 miliona eura, što, kako navode, nema nikakve ekonomske logike, ali sumnjaju da su drugi motivi u pitanju.

“Do sada je bilo 11 neuspješnih prodaja. Cijena na posljednjoj prodaji je bila 145 miliona eura i tu se stalo. Zašto? Zašto se Solana ne prodaje drugim načinom, recimo slobodnom pogodbom, pa ko da više?,” pitaju Čilingiri i Mitrović, ističući da su radnici svjesni da novac mogu dobiti samo prodajom Solane.

Dodaju da je evidentno da stečajna uprava neće da prodaje Solanu iz samo njima znanih razloga.

“Koliko još godina treba da čekamo da nam se isplate naša pošteno zarađena potraživanja, koje je neko ukrao iz naših džepova. I sve pred očima stečajne uprave”, tvrde sindikalci.

Bivši radnici Solane posebno apeluju na političare Ulcinja i na njihova predizborna obećanja i da se “osim za ptice malo pobrinu i za njihove sugrađane“.

Bivši stečajni upravnik Solane Ognjen Jovović kazao je prošle godine da više nema namjeru da zakazuje javne licitacije za prodaju cjelokupne imovine Solane dok Savjet za privatizaciju ne da konačno mišljenje da li je za najstarije ulcinjsko preduzeće plaćena pravična tržišna cijena.

Ostojić poručio radnicima da se njemu jave ako imaju pitanja

Ni aktuelni stečajnin upravnik Žarko Ostojić nije u svom do sada kratkom mandatu raspisivao tender za prodaju Solane.

Rekao je da su Nacionalni parkovi trenutno najprihvatljivija opcija za Solanu.

“Ne znam šta je stvarna pozadina saopštenja bivših radnika, ali Nacionalni parkovi do sada su Solani donijeli samo dobro”, kazao je Ostojić “Vijestima”.

Podsjetio je da su bivši radnici već dobili dio novca kao povjerici prvog reda i poručio im da se ubuduće jave njemu ako imaju pitanja na koja nemaju odgovor. “Niko ne pominje da će za deset dana, a možda i prije Solana dobiti novu pumpu na Đeranama koja je stečajnog dužnika koštala oko 80 hiljada eura”, kazao je Ostojić koji čeka razrješenje na funkciju stečajnog upravnika Solane.

Bonus video: