Prihodi budžeta u januaru 153,5 miliona eura

"Ostvaren budžetski suficit u iznosu od 16,3 miliona eura odnosno 0,2 odsto BDP-a"

11245 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prihodi budžeta u januaru 2024. godine iznosili su 153,5 miliona eura ili 2,2 odsto procijenjenog BDP-a, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U odnosu na planirane, piše u saopštenju, ostvareni prihodi veći su za 4,7 miliona eura ili 3,2 odsto.

"Izuzimajući jednokratne prihode, u odnosu na uporedni period prethodne godine prihodi su veći za 27,8 miliona eura ili 22,2 odsto. Ukoliko se prihodima dodaju i jednokratni prihodi, manji su za 14,2 miliona eura ili 8,4 odsto", navode iz Ministarstva finansija.

Dodaju da je prethodne godine ostvarena naplata prihoda jednokratnog karaktera koja je u januaru mjesecu 2023. godine iznosila oko 42 miliona eura, implementacijom projekta "Ekonomskog državljanstva" i naknade po osnovu dodjele radio – frekvencije iz 5G pionirskih opsega za javne mobilne elektronske komunikacione mreže.

"Prihodi od poreza na dodatu vrijednost u januaru mjesecu naplaćeni su u iznosu od 91,6 miliona eura i u odnosu na januar 2023. godine veći su za 11,8 miliona eura ili 14,7 odsto. U odnosu na planirani nivo, prihodi od poreza na dodatu vrijednost veći su za 1,2 miliona eura ili 1,3 odsto. Rast prihoda od PDV-a dominantno je rezultat rasta potrošnje".

Iz Ministarstva finansija je saopšteno i da su prihodi od akciza naplaćeni u iznosu od 22,6 miliona eura.

"Što je na nivou plana, dok su u odnosu na prethodnu godinu akcize zabilježile rast, i to u iznosu od 5,1 miliona eura ili 28,9 odsto. Rast akciza u odnosu na prethodnu godinu prevashodno je rezultat rasta potrošnje, ubrzanja akciznog kalendara, ali i činjenice da je u januaru 2023. godine još uvijek bila na snazi primjena Odluke o umanjenju iznosa akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja".

Prihodi od doprinosam saopšteno je, naplaćeni su u iznosu od 13,5 miliona eura što je u odnosu na plan manje za 2,8 miliona eura.

"Ili 17,1 odsto i 2,1 milion eura ili 13,2 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Neophodno je napomenuti da je do odstupanja kategorije doprinosa u januaru mjesecu došlo usljed činjenice da se naplata od strane Poreske uprave tekućeg dana knjiži kao prihod narednog dana, po principu gotovinskog računovodstva. S tim u vezi, najveći broj obaveza po ovom osnovu izmireno je 31. januara 2024. godine, a što se evidentira kao neto prihod u mjesecu februaru. Kategorija ostalih prihoda u odnosu na prethodnu godinu manja je za 24.2 ili 70 odsto, prvenstveno kao rezultat prenosa sredstava po osnovu implementacije projekta 'Ekonomskog državljanstva' koji je evidentiran u januaru 2023. godine u iznosu od 33 miliona eura, dok je po istom osnovu u januaru 2024. godine ukupan prenos sredstava iznosio 3,1 milion eura. Navedena kategorija prihoda u januaru 2024. godine bilježi rast u odnosu na plan, dominantno kao rezultat uplate dobiti od strane CBCG u iznosu od 2,6 miliona eura, kao i zbog povraćaja sredstava koja su bila opredijeljena programom subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije COVID 19 u ukupnom iznosu od 2,4 miliona eura", piše u saopštenju.

Dodaju da su izdaci budžeta u januaru 2024. godine iznosili su 137 miliona eura ili 1,9 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su za 47,8 miliona eura ili 25.8 odsto. U odnosu na posmatrani mjesec prethodne godine, izdaci su veći za 22,1 milion eura odnosno 19,3 odsto.

"U strukturi ukupne potrošnje, tekući izdaci u januaru ostvareni su u iznosu od 61,4 milion eura, što je za 26,4 miliona ili 30,1 odsto manje od plana, usljed sporije dinamike plaćanja u odnosu na plan, dominanto u okviru pozicije Ostali izdaci. U odnosu na januar 2023. godine, izvršenje je za 8,1 milion eura ili 15,2 odsto veće. Pored navedenog, niže ostvarenje od plana je evidentirano kod transfera za socijalnu zaštitu, u skladu sa stvarnim obračunom i redovnim uklađivanjem. Dodatno, sredstva za Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru ostvareno je u nižem iznosu od plana, odnosno za 12,4 miliona eura niže od plana, dok je u odnosu na januar 2023. izvršenje na približno istom nivou. Izvršenje na ovoj pozicije očekivano je da će imati bržu dinamiku potrošnje u narednom periodu, u skladu sa dinamikom izmirenja obaveza po ovom osnovu".

Iz Ministarstva finansija je saopšteno i da je kapitalni budžet realizovan u iznosu od 2,45 miliona eura, odnosno 0,6 miliona eura više od plana.

"Uzimajući u obzir ostvarene prihode i izvršene rashode, u januaru mjesecu 2024. godine je ostvaren budžetski suficit u iznosu od 16,3 miliona eura odnosno 0,2 odsto BDP-a", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: