Dodik: 'Buk Bijela' važan projekat koji nosi velike benefite i žao mi je što to u Crnoj Gori ne prepoznaju

RS će nastaviti s radom na onom dijelu pitanja, gdje je to moguće u vezi s ovim projektom", napisao je na mreži X predsjednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska

18095 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Dodik, Foto: Boris Pejović
Dodik, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da će taj entitet u Bosni i Hercegovini nastaviti s radom na projektu izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela", bez obzira na odluku Crne Gore da ne učestvuje u tom projektu.

Kamen temeljac za hidroelektranu Buk Bijela na rijeci Drini postavljen je u maju 2021. godine, ali izgradnja do danas nije počela zbog spora pred Ustavnim sudom BiH kojim se preispituje koncesija.

Zbog najavljene hidroelektrane, kao zajedničkog projekta elektroprivreda RS i Srbije, Crna Gora je pokrenula spor pred UNESCO-om, zabrinuta zbog mogućeg negativnog utjecaja na nacionalni park Durmitor.

"'Buk Bijela' je važan projekat koji nosi velike benefite i žao mi je što to u Crnoj Gori ne prepoznaju. RS će nastaviti s radom na onom dijelu pitanja, gdje je to moguće u vezi s ovim projektom", napisao je Dodik na mreži X.

Ministarstvo energetike Crne Gore prethodno je saopštilo da se Crna Gora neće uključivati u taj projekat i da će učiniti sve da zaštiti rijeku Taru.

Dodik je prilikom nedavne posjete Podgorici pozvao vlast da se uključi u projekat izgradnje hidroelektrane "da ga barem prestanu blokirati".

Spor Ustavnim sudom BiH 2021. je pokrenulo je 20 zastupnika državnog Parlamenta upozoravajući da su hidroelektrane "planirane na državnoj imovini s kojom entitet RS nema pravo raspolagati".

Ustavni sud je nakon toga utvrdio da se radi o sporu o koncesijama između BiH i entiteta RS te da nije nadležan da ga sam riješi. Slučaj je prebacio Komisiji za koncesije BiH koja je nadležna da procijeni da li je neka koncesija dodijeljena u skladu sa Ustavom BiH, ali to ni danas nije učinjeno.

Hideoelektrana bi trebala da bude izgrađena na području Foče, u gornjem toku rijeke Drine koja razdvaja Srbiju i BiH, a radi se o zajedničkom elektro-energetskom projektu elektroprivreda RS i Srbije, vrijednom oko 250 miliona eura,

Hidroelektrana "Buk Bijela" prva je od tri hidroelektrane koje bi trebale biti izgrađene na rijeci Drini, prema ugovoru koji su 2020. potpisali predstavnici vlada RS i Srbije.

Bonus video: