Martinović: Inteziviraćemo saradnju sa Svjetskom turističkom organizacijom

Strategija razvoja turizma za period 2023-2025. godine, koja je dobila pozitivno mišljenje UN tourisam, predstavlja temeljni dokument za dalje usmjeravanje razvoja turizma u Crnoj Gori

2497 pregleda 1 komentar(a)
Foto: mert.gov.me
Foto: mert.gov.me

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera inteziviraće saradnju sa Svjetskom turističkom organizacijom (UN Tourism) kroz različite inicijative, saopštio je resorni ministar Vladimir Martinović.

On je na sastanku sa generalnim direktorom UN Tourism Zurabom Pololikashvilijem na Sajmu u Berlinu kazao da će to uključujući mogućnost upućivanja službenika u sjedište organizacije radi sticanja boljeg uvida u rad i organizaciju te prestižne svjetske institucije.

Martinović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, istakao važnost dosadašnjeg partnerstva i otvorio vrata za dalju saradnju i razvoj turizma.

Pololikashvili je rekao da mu je drago što su ekologije i održivi razvoja dio Ministarstva i što imaju jednake poglede na ruralni turizma i njegov razvoja.

Iz Ministarstva su kazali da je u razgovoru poseban naglasak stavljen na važnost promocije i privlačenja investicija u Crnu Goru.

Martinović je rekao da prepoznaju važnost promovisanja jedinstvenih turističkih atrakcija države i stvaranja stimulativnog okruženja za investitore kako bi se dodatno podstakao turistički razvoj.

“Nastavićemo da radimo zajedno sa UNTO i drugim relevantnim partnerima kako bismo ostvarili ciljeve održivog razvoja turizma i doprinijeli daljnjem prosperitetu Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije”, kazao je Martinović.

Iz Ministarstva su rekli da je na sastanku bilo riječi i o razvoja ruralnog turizma u Crnoj Gori, gdje je Martinović zatražio podršku.

UN tourisam je od 44 sela iz 32 države u Programu unapređenja – Best tourisam villages izabralo dva crnogorska sela - Godine i Gornja Lastva, koja su dobila ehničku podršku za unapređenje konkurentnosti.

“Oduševljen sam što su dva crnogorska sela postala dio UN-ove inicijative za turizam. Ovo je važan korak ka stvaranju inkluzivnijeg i održivijeg turizma za buduće generacije”, poručio je Pololikashvilij.

Strategija razvoja turizma za period 2023-2025. godine, koja je dobila pozitivno mišljenje UN tourisam, predstavlja temeljni dokument za dalje usmjeravanje razvoja turizma u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su istakli važnost kontinuiranog unapređenja turističke ponude i kvaliteta usluga kako bi se zadovoljile potrebe modernog turiste i očuvala prirodna i kulturna baština zemlje.

Martinović je pozvao Pololikashvilija da dođe u Crnu Goru i uahvalio na dugogodišnjoj saradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom od pristupanja naše države kao članice 2007. godine.

Bonus video: