Istražuju "MSC Montenegro" zbog uslovljavanja klijenata

Agencija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv firme koja ima dominantan položaj pomorskog agenta

15961 pregleda 18 komentar(a)
Sumnja u kršenje zakona:Dragan Damjanović, Foto: AZK
Sumnja u kršenje zakona:Dragan Damjanović, Foto: AZK

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) pokrenula je postupak protiv kompanije “MSC Montenegro” zbog sumnje da je ova firma zloupotrijebila dominantni položaj na tržištu opremanja i dopremanja robe pomorskim prevozom na teritoriji Luke Bar, tako što je uslovljavala klijente sa kojim je trebala poslovati.

Ova firma je subagent Mediteranske brodarske kompanije iz Beograda (MSC) i nudi kompletnu uslugu pomorskog prevoza o uvozu i izvozu, kao i uslugu prevoza od vrata do vrata, osiguranja tereta, skladištenja i carinskog zastupanja. Izvršni direktor barske firme je Dalibor Pelević.

AZK, čiji je predsjednik Savjeta Dragan Damjanović je ovaj ispitni postupak pokrenula nakon što joj je inicijativu za ispitivanje povrede konkurencije dostavila podgorička kompanija “Top Logistics”, sa kojom je po nalazu AZK “MSC Montenegro” prekinuo saradnju bez prethodne najave.

“MSC Montenegro” je prema ovim nalazima prekinuo saradnju sa “Top Logistics”, a zatum uslovio saradnju sa klijentima te firme “D.T.S.”, “Quality Smart Logisticsa” i “Milšpeda”, navodeći nemogućnost njihovog izvršenja iz razloga prekida poslovne saradnje sa “Top Logistics”.

“Odbijanjem izvršavanja naloga ‘MSC Montenegro’ prema trećim licima koja su privredna društva ujedno i klijenti ‘Top Logistics’, kao i uslovljavanjem dalje poslovne saradnje prema trećim licima, a zavisno od njihovog daljeg poslovnog odnosa sa ‘Top Logistics’ ukazuje na osnovanu sumnju izvršenja radnje zloupotrebe dominantnog položaja iz člana 15 stav 2 tačka 2 i 3 Zakona, na tržištu otpremanja i dopremanja robe pomorskim prevozom na teritoriji Luke Bar”, navodi AZK u rješenju.

Kako se dodaje, Agencija će sprovesti postupak radi ispitivanja povrede konkurencije, shodno odredbi člana 15 stav 2 tačka 2 i 3 Zakona, kojim se utvrđuje da se zloupotrebom dominantnog položaja na tržištu smatra ograničavanje proizvodnje, tržišta ili tehničkog razvoja na štetu potrošača i primjena različitih uslova na poslove iste vrste sa drugim učesnicima na tržištu, čime se oni stavljaju u konkurentno nepovoljniji položaj.

Bonus video: