Vještak utvrđuje štetu i izmaklu dobit za "Bukovicu"

Kompanija "Hydra" je u oktobru 2018. dobila građevinske dozvole za izgradnju dvije male hidro elektrane na rijeci Bukovici, čija je investicija procijenjena na 9,2 miliona eura. U Privrednom sudu traže obeštećenje u iznosu od tri miliona eura koliko su do sada, kako tvrde investirali, izgubljenu dobit i druge troškove

8345 pregleda 2 komentar(a)
Sa ranijeg protesta protiv gradnje 2021., Foto: Privatna arhiva
Sa ranijeg protesta protiv gradnje 2021., Foto: Privatna arhiva

Vještak ekonomsko finansijske struke Srđan Pupovac utvrdiće štetu i izmaklu dobit koju je država potencijalno nanijela kompaniji "Hydra" tokom izgradnje dvije male hidroelektrane (mHe) na rijeci Bukovici kod Šavnika, zbog čega i vode spor u Privrednom sudu.

Sudija Vladimir Bulatović je na današnjem ročištu kazao da su spisi predmeta još kod vještaka, zbog čega je nastavak spora zakazao za 26. april. Posao vještaka u ovom sporu je prethodno vršio Rade Šćekić, koji je u međuvremenu izuzet iz postupka.

"Hydra" je u oktobru 2018. dobila građevinske dozvole za izgradnju dvije mHe na rijeci Bukovici, čija je investicija procijenjena na 9,2 miliona eura. Konzorcijum čine četiri firme koje su i podnijele tužbu "Hydra", "IMP", "Igma Energy" i "Hydra MNE", čiji su vlasnici Milovan Maksimović, brat od ujaka Mila Đukanovića, njegov partner Jovan Gordijan i Igor Mašović.

Oni traže obeštećenje u iznosu od tri miliona eura, koliko su do sada, kako tvrde, investirali, i izgubljenu dobit i druge troškove koje će utvrditi vještaci.

Ovaj konzorcijum se u oktobru 2019. godine žalio Vladi da ima probleme s lokalnim stanovništvom koje se protivi gradnji, nakon čega je Vlada zadužila tadašnje Ministarstvo ekonomije da sa ovim koncesionarom otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora. Međutim, koncesionar je odbio da zaključi aneks, tako da je i dalje imao obavezu poštovanja prethodnog ugovora.

Rok za završetak izgradnje im je istekao 26. oktobra 2021. godine, što nijesu ispunili, ali su dan nakon toga preko advokata podnijeli zahtjev za raskid ugovora na štetu države i tužbu. U međuvremenu, Vlada Zdravka Krivokapića je početkom te godine s njima jednostrano raskinula ugovor, što iz “Hydre” nisu pravno prihvatili.

Bonus video: