Pljevlja: "Utopliće" još 15 zgrada

Opština Pljevlja za projekte energetske efikasnosti izdvojiće 2,3 miliona eura

4510 pregleda 2 komentar(a)
Jedna od zgrada koja će se raditi ove godine, Foto: Goran Malidžan
Jedna od zgrada koja će se raditi ove godine, Foto: Goran Malidžan

U projekte energetske efikasnosti Opština Pljevlja ove godine izdvojiće preko 2,3 miliona eura, što je više nego za prethodne četiri godine od kada je počela realizacija tog projekta.

Iz Opštine su kazali da projekat takozvanog utopljavanja zgrada i smanjenje korišćenja uglja znatno utiče na smanjenje zagađenosti vazduha u Pljevljima, jednom od najzagađenijih gradova na ovim prostorima.

U prethodne četiri godine (2020, 2021, 2022. i 2023), utopljene su 44 stambene zgrade u Pljevljima u šta je uloženo oko dva miliona eura.

“Opština Pljevlja, odnosno Direkcija za izgradnju je nastavila da radi ove projekte energetske efikasnosti kako stambenih zgrada tako i individualnih stambenih objekata koje radimo već par godina sa UNDP-om. Do sada su, u protekle četiri godine, odrađene 44 stambene zgrade. I ove godine smo opredijelili značajna sredstva i planiramo još petnaest zgrada da završimo”, kazao je direktor Direkcije za izgradnju Opštine Pljevlja Miroslav Đurišić.

On je naveo da je u prethodne četiri godine za utopljavanje zgrada u Pljevljima potrošeno oko dva miliona eura, a da su ove godine planirali za te namjene da potroše 2,35 miliona eura.

“Razumijemo značaj energetske efikasnosti i koliko doprinosi smanjenju zagađenja u Pljevljima i zato realizujemo ove projekte. Projekat Opštine sa UNDP- om usmjeren je na objekte individualnog stanovanja. U protekle dvije godine odrađeno je nešto oko 160 kuća, a ove godine prijavljeno je 210 korisnika i mi smo već sada pokrenuli proceduru za izradu predmjera i predračuna radova, tako da bi veoma brzo i taj projekat trebalo da krene da se radi da bismo stigli da iskoristimo maksimalno ovu građevinsku sezonu”, rekao je Đurišić.

Pojasnio je da će od 210 koliko se građana prijavilo za utopljavanje svojih kuća termo fasadama, ove godine biti odrađena polovina, a naredne ostatak.

Đurišić je kazao da će se realizacija projekta energetske efikasnosti nastaviti i narednih godina, kada će se takođe izdvojiti značajna sredstva za otopljavanje zgrada i kuća u Pljevljima.

Drugi projekat koji se realizuje već godinama u Pljevljima je subvencija nabavke peleta za sve građane koji umjesto uglja koriste ovaj ekološki prihvatljiviji energent. Ove godine Opština je znatno ranije krenula sa tenderskom procedurom, pa se očekuje da će već u maju krenuti raspodjela. Opština će plaćati 50 odsto ugovorenog iznosa.

Bonus video: