Udruženje penzionera traži da se sve penzije jednako povećaju ili će tužiti Vladu

Iz Udruženja penzionera Crne Gore "Za život dostojan čovjeka" navode da je povećanje granice minimalne penzije bilo nezakonito

75528 pregleda 111 reakcija 52 komentar(a)
Predlažu reformu penzionog sistema i načina rada Fonda PIO, Foto: Luka Zekovic
Predlažu reformu penzionog sistema i načina rada Fonda PIO, Foto: Luka Zekovic

Postojeće jednokratno povećanje penzija da se koriguje i da bude proporcionalno tako da razlike u penzijama budu kao što su bile na kraju 2020. godine. Ukoliko do ovog ne dođe, pokrenućemo sudski postupak zbog kršenja Zakona i nadoknadu štete, najavili su “Vijestima” iz Udruženja penzionera Crne Gore “Za život dostojan čovjeka”.

Ovo udruženje smatra da je povećavanje granice minimalne penzije na 450 eura bilo nezakonito, na štetu drugih penzionera, kao i da je obesmislilo obračun penzija.

Oni se zalažu da se penzije obračunavaju na jedini zakonit način - na osnovu godina staža i visine uplate doprinosa. Za one koje bi na taj način imali nisku penziju predlažu da se obezbjedi socijalna naknada do visine primanja potrebnog za dostajanstven život, ali da ona ne bude iz Fonda PIO. Traže i da se sve penzije povećavaju sa istim procentom, ali i da se revidira dosadašnja metodologija određivanja rasta zarada i inflacije jer je na štetu penzionera.

“U primjeni Zakona o PIO penzija se sada ne tretira kao namjenska štednja, već kao socijalna kategorija. Iz penzionerskih doprinosa se finansiraju pojedine penzije djelimično (beneficirani radni staž), ili u cjelosti (penzioneri koji primaju penzije a nijesu izdvajali za doprinose) umjesto iz posebnih socijalnih izvora. Praksa selektivnih povećanja penzija nije u skladu sa Zakonom jer je diskriminatorska i nepravedna. Poremetila je odnose penzija a time suspendovala dva osnovna kriterijuma visine penzije - dužina staža i visina izdvajanja za doprinose. Na ovaj način su oduzeti lični bodovi koji su osnova utvrđivanja penzije u preko 100.000 slučajeva”, naveli su iz ovog Udruženja čiji su osnivači grupa penzionisanih univerzitetskih profesora, sudija, javnih ličnosti,...

Oni su najavili da će sa Pokretom penzionera i više mjesnih udruženja uskoro organizovati više tribina na kojima će predstaviti svoj plan reforme penzionog sistema.

“Penzije su niske u odnosu na izdvojena sredstva (doprinose). Za punu starosnu penziju se radi 40 godina a koristi se prosječno nepunih devet godina. Penzija bi trebalo da bude minimum 80 odsto posljednje plate penzionera, a ne upola manje koliko sada iznosi. Pri tome se svjesno manipuliše sa podacima koji se tiču odnosa prosječne plate i prosječne zarade, jer iz Fonda PIO i Monstata, kako im kada odgovara, jednom penzije porede sa neto zaradam, a drug put sa bruto zaradama. Penzioneri su izopšteni iz društva i bez uticaja na dešavanja i odluke koje se tiču penzionera i njihovog standarda. Socio-ekonomski se ne istražuje standard penzionera, valjanost i primjenjivost statističkih podataka inflacije i visine prosječne plate - pokazatelja koji se koriste za usklađivanje penzija”, saopšteno je iz ovog Udruženja.

Oni navode da su se već angažovali na izradi novog penzionog sistema, kojeg će javnosti uskoro detaljno predstaviti.

“Novi model penzija treba da se bazira na štednji (kapitalizaciji) i treba da bude razdvojen od socijalnog dijela davanja za penzije. Zato je potreban novi Zakon i podzakonska akta, a ne dalje izmjene postojećeg Zakona. Novi model penzionog sistema treba da ponudi penzione šeme (vrste penzija) novim penzionerima uključujući i socijalnu penziju. Postojeće penzije treba u prelaznom periodu prevesti na novi sistem penzija kada se novi Zakon usvoji, a novi penzioneri bi se direktno uključili u novi penzioni sistem”, naveli su iz ovog udruženja.

Oni kažu da će svaki zaposleni koji izdvaja za penziju iz državnog penzionog sistema, i svaki penzioner, imati pristup svom penzionom računu bilo preko interneta ili odlaskom u područnu jedinicu.

“Zaposleni će moći da prate koliko je izdvojio za penziju, koliko bi mu bila penzija zavisno od izabrane penzione šeme i druge podatke. Penzioneri će moći da prate koliko je izdvojio za penziju, koliko mu je penzija, koliko bi imao ako promijeni penzionu šemu, koliko bi imao penziju ako bi naknadno poveća svoja penziona sredstva... itd.”, predlažu iz ovog Udruženja.

Oni navode da su spremni da, u stručnom smislu, sarađuju sa državnim institucijama u rješavanju tekućih problema penzionera i posebno na reformi penzionog sistema.

Reformisati Fond PIO, 2001. godine imao imovinu od milijardu maraka

U ovom udruženju smatraju da je potrebno reformisati Fond PIO, ali i hitno izabrati upravni odbor i direktora u punom mandatu.

Naveli su da je Fondu PIO tokom masovne vaučerske privatizacije iz 2001. godine prenijeto vlasništvo nad akcijama u privatizovanim preduzećima u iznosu od oko jedne milijarde tadašnjih maraka, ali da se proteklih decenija o toj imovini nije vodila briga.

“Reformisani Fond PIO bi bio u punoj funkciji penzionom sistemu, upravljao bi svojom finansijskom imovinom na domaćem i inostranom finansijskom tržištu. Njegova kadrovska ekipiranost bi po potrebi imala i strane finansijske stručnjake u nedostatku domaćih”, naveli su iz ovog Udruženja.

Bonus video: